Президент США Джо Байден оголосив про новий пакет санкцій проти РФ – зокрема, йдеться про експортні обмеження, санкції проти ВТБ, а також санкції на експорт високотехнологічної продукції в Росію.

Про це він сказав під час звернення, повідомляє «Українська правда».

"Ми обмежимо здатність влади Росії діяти в доларах, євро, єні... Введено санкції проти банків, які володіють активами на трильйон доларів, і відключимо банки від фінансової системи, включаючи ВТБ, який має 250 млрд доларів активів", – сказав Байден.

"Ми зупинимо здатність Росії фінансувати і нарощувати військо. А також обмежимо їхню можливість конкурувати у хайтек-економіці 21 сторіччя", – додав він.

Водночас Джо Байден заявив, що можливість відключення Росії від системи Swift залишається на порядку денному, але наразі у Європі не готові перети до цього кроку.

"Санкції, які ми пропонуємо щодо банків, матимуть аналогічні наслідки, а може і сильніші, як виведення Росії із системи Swift, це поперше", – сказав Джо Байден, відповідаючи на питання журналістів.

"По друге, це завжди один із варіантів, але на цей час це не є позицією решти Європи", - додав президент США.

За даними ЗМІ, Європейський Союз розглядає відключення Росію від SWIFT, але Німеччина, Італія, Угорщина і Кіпр виступають проти.

Нагадаємо, Україна закликала партнерів відключити РФ від SWIFT у відповідь на її вторгнення.