Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден упевнений, що Путін вже ухвалив рішення здійснити подальше вторгнення в Україну.

Про це Байден сказав під час звернення стосовно ситуації на кордонах Росії і України у суботу, 19 лютого, близько 00:00 годин за київським часом, повідомляє УНІАН.

Президент США наголосив, що факти свідчать про оточення України російськими військами від території Білорусі, далі вздовж російсько-українського кордону до Чорного моря на південь. Зокрема, йдеться про понад 150 тисяч російських військових.

«У нас є підстава вірити, що російські сили планують спробувати атакувати Україну у найближчий тиждень – у найближчі дні», – наголосив Байден.

Він висловив переконання, що росіяни спробують спрямовано вдарити по Києву.

Крім того, президент США впевнений, що президент РФ Володимир Путін ухвалив рішення здійснити подальше вторгнення в Україну.

«Станом на цей момент я переконаний, що він ухвалив рішення», – наголосив Байден.

Притім, на його думку, дипломатія завжди залишається можливістю, поки подальше вторгнення не відбулося.

«Минулого вечора Росія погодилась, що державний секретар Блінкен і міністр закордонних справ Лавров повинні зустрітися 24 лютого у Європі», – сказав Байден.
«Але якщо Росія здійснить воєнні дії до цієї дати, буде чітко зрозуміло, що вони зачинять двері для дипломатії. Вони оберуть війну і вони заплатять високу ціну за такі дії. Не лише через санкції, які ми і наші союзники застосуємо проти Росії, а більше від гніву решти світу, який уразить їх», – заявив Байден.

Журналісти перепитали Байдена, чи впевнений він, що Путін збирається напасти на Україну, він відповів:

«Я абсолютно впевнений».

Коли в нього перепитали, чому настільки впевнений – той відповів, що в США «неймовірна розвідка». 

Президент США також додав, що немає доказів того, що Україна готує напад.

Байден також зазначив, що Росія поширює фейки, наприклад, про розстріл дитячого садка у Станиці Луганській.

Як передає «Українська правда», ватажки бойовиків ОРДЛО, глави терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» Денис Пушилін та Леонід Пасічник підписали укази про загальну мобілізацію чоловіків віком від 18 до 55 років.

Перед тим 18 лютого ватажки фейкових республік оголосили евакуацію жінок і дітей на територію Ростовської області Росії. Притім відеозвернення було записано ще 16 лютого, за два дні до публікації і за день до обстрілу дитсадка в Станиці Луганській, відповідальність за який бойовики намагалися перекласти на українську сторону.

За словами Дерсекретаря США Ентоні Блінкена, РФ може вдатися до провокації для початку вторгнення в Україну:

«Це може бути штучно зорганізований теракт із застосуванням вибухівки десь у Росії, або вони можуть буцімто знайти масове захоронення людських решток, або зрежисований напад безпілотника на мирних мешканців або навіть справжній напад із застосуванням хімічної зброї. Росія, ймовірно, буде називати ці провокації «етнічною чисткою» або «геноцидом» (з боку України – ред.)».

Під час брифінгу в Офісі президента у п’ятницю, 18 лютого, секретар Ради національної безпеки й оборони (РНБО) Олексій Данілов заявив, що евакуація мешканців із непідконтрольних територій розцінюється як провокація. Також він допустив напад на автобуси з евакуйованими чи підрив житлових будинків Російською Федерацією, повідомляють УНН.

«Ми не можемо сказати, що вони можуть вигадати: або підривати автобуси, в яких пересуватимуться ті люди, яким вони пропонують пересуватися в Ростов або Ростовську область, або вони будуть підривати будинки або ще щось. Можу ще раз сказати: ми до цього не маємо жодного відношення», – сказав Данілов.

На російських пропагандистських каналах причиною ескалації напруженості називають нібито намір України звільнити окуповані території ОРДЛО воєнним шляхом. Цю тезу ще раз спростував Данілов.

«Це не відповідає дійсності. Ніяких наказів на звільнення силовим методом наших територій, такого наказу немає. Ми розуміємо, що в разі рішення звільняти ці території будуть великі жертви з боку мирного населення. Все, що сьогодні поширюється РФ через своїх ставлеників на території Донецької та Луганської області – це спроба спровокувати наші збройні сили, спровокувати наші війська на відповіді», – наголосив Данілов.

Постійний представник США при ОБСЄ, посол Майкл Карпентер повідомляє, що Російська Федерація могла збільшити кількість військ навколо України до 169-190 тисяч особового складу.

Представник міністерства оборони США заявив, що 40-50% російських військ на кордоні з Україною наразі готові до атаки. Чиновник сказав, що США спостерігали «значні рухи» із середи. За його словами, «40-50% перебувають у позиції атаки. Вони розгорнулися в пункті збору за останні 48 годин». Як пише AFP, тактичні збірні пункти – це райони біля кордону, де перед атакою розгортаються військові частини.

Москва зосередила 125 батальйонних тактичних груп поблизу кордону з Україною порівняно з 60 у звичайний час та з 80 на початку лютого. За оцінками, Росія розмістила біля кордонів України понад 150 тисяч військовослужбовців.

Зазначають, що Москва розпочала кампанію з дестабілізації ситуації, про що свідчить збільшення зіткнень.