Влада Німеччини конфіскувала суперелітну яхту російського бізнесмена і друга Путіна Алішера Усманова, проти якого Євросоюз запровадив санкції.

Про це пише «Українська правда» з посиланням на Forbes.

За даними Forbes, елітну яхту Dilbar конфіскували 2 березня в порту Гамбурґа. Судно перебувало на верфях суднобудівельної компанії Blohm+Voss з кінця жовтня 2021 року задля переобладнання.

Її вартість оцінюють у 600 мільйонів доларів. Усманов придбав судно у 2016 році в німецької суднобудівельної компанії Lürssen. Яхту будували за вимогами замовника, із спеціальними змінами в інтер’єрі та сервісі впродовж 4 років і 4 місяців.

Водотоннажність Dilbar становить 15917 тонн, що робить її найбільшою моторною яхтою, яку коли-небудь будували у світі. Екіпаж судна налічує щонайменше 96 моряків.

На борту встановлено басейн, який вважають найбільшим басейном на судні за всю історію суднобудівництва, два майданчики для посадки гвинтокрилів, сауну, салон краси і спортзал.

На яхті одночасно можуть перебувати 24 гостей у 12 каютах класу люкс.

Нагадаємо, 28 лютого Євросоюз запровадив санкції проти 28 осіб із близького оточення Путіна. Зокрема, під санкційні заходи потрапив і Усманов.

У Кремлі сказали, що Путіну байдуже на запроваджені проти нього санкцій. 25 лютого США запровадили персональні санкції проти Путіна і міністра закордонних справ РФ Серґєя Лаврова, заморозивши їхні рахунки та активи, через вторгнення російських військ до України. Перед цим ЄС запровадив персональні санкції проти Путіна та низки кремлівських урядовців.

Водночас російський опозиціонер Михайло Ходорковський показав своє розслідування, що Путін намагається приховати свою дорогоцінну яхту Graceful від санкцій та відповідно конфіскації.