Щоб зупинити проведення будівельних робіт на вулиці Кафедральній, 4, громадські активісти подали колективне звернення до Офісу Генерального прокурора.

Про це 17 квітня вони повідомили на сторінці Гостинного двору Прайзлерів в Інстаграм.

28 грудня 2023 року Виконком Луцької міської ради та забудовник «Любарт ЛТД та Рібас хотелс груп» уклали договір для здійснення державно-приватного партнерства в Гостинному дворі. Уже в січні навколо пам’ятки з’явилися риштування, а наприкінці лютого почалися демонтажні роботи.

Відтак, 29 лютого члени ГО «Семиярусна гора» зафіксували демонтажні та підготовчі роботи, у зв’язку з чим викликали до Гостинного двору поліцію. На думку активістів, усі ці дії відбувалися із серйозними порушеннями пам’яткоохоронного законодавства. Адже проведення будь-яких будівельних чи підготовичих робіт на пам’ятках архітектури можливе лише за погодження проєктної документації та наявності дозволу від відповідного органу охорони культурної спадщини.

Активісти стверджують:

«У відповідь на запит до Волинської ОДА і Державної інспеції архітектури та містобудування ми з’ясували, що жодна документація на погодження до Волинської ОДА та ДІАМ не надходила. Ба більше, на момент проведення робіт забудовник ще навіть не уклав договору оренди землі з Луцькою міською радою, тож де-факто не мав жодних правових підстав ні для монтажу риштувань, ні для демонтажних робіт».


У відповідь на заяву поліція відмовлася відкривати кримінальне провадження:

«Представники Управління Патрульної поліції у Волинській області протягом 2 годин після прибуття відмовлялися реєструвати повідомлення про кримінальне правопорушення, сприяли представникам забудовника приховати сліди перебування всередині приміщення. Більше того, поліцейські намагалися залякати наших людей притягненням до відповідальності за нібито хибний виклик... згодом ми дізналися, що Луцьке районне управління поліції не відкрило кримінальне провадження, адже у справі нібито бракує складу правопорушення».

З огляду на це активісти самостійно зібрали всі матеріали справи, які свідчать про кримінальне правопорушення, і передали їх в Луцьку окружну прокуратуру та до Офісу Генпрокурора. Вони вимагають притягнути забудовника до відповідальності за ст. 298, 356 Кримінального кодексу України.

Вам резонує це питання? Ви також можете долучитися до звернення за посиланням.

Контакти:

+380931821737, Анастасія Гачкевич, комунікаційниця ГО «Семиярусна гора»

[email protected] 

Фото: ГО «Семиярусна гора»