Народна депутатка Оксана Савчук в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» розповіла про законопроєкт, зареєстрований 22 березня щодо заборони Московського патріархату в Україні.

«Що ми пропонуємо: законопроєкт український, під час війни дуже актуальний. Всього 5 пунктів», – зазначила Оксана Савчук. 

В ньому чітко написано, що коли буде прийнято цей закон, їм (прихожанам парафій УПЦ МП) виділяється 15 днів для того, щоб вони могли зібратися і заявити, що вони готові поміняти свою приналежність до Московського патріархату УПЦ і увійти до православної церкви України, як варіант. Якщо за цей період парафія не визначилася зі своєю приналежністю, церква, майно, земля переходить у власність цієї громади, в якій знаходиться ця церква, тимчасово – доки там не зміниться ситуація. Крім того, СБУ проводить перевірку діяльності цих храмів, тому що в нас зафіксовані випадки, що на складах знаходять і зброю, і агітаційні матеріали.

Цей законопроєкт підготували на підставі Закону про кримінальну відповідальність за колабораційну діяльність.

«У Законі чітко написано, що всі, хто проти України, не визнає напад росії на Україну – вони колаборанти. То як ми можемо в службах Божих молитися за Кіріла? Це той же самий колабораціонізм!» — наголосила народна депутатка.