Американський актор Шон Пенн звернувся до мільярдерів усього світу із закликом придбати для України 12 винищувачів, які переважали б за технічними характеристиками російську військову авіацію.

Про це він написав на своїй сторінці в Twitter.

Пенн просить мільярдерів витратити 300 мільйонів доларів і придбати для України дві ескадрильї винищувачів F-15 чи F-16, які мали б відчутну перевагу над російськими — Су та МіГ.

Також він закликав придбати для України системи протиракетної оборони вартістю у 200 мільйонів доларів. Все разом склало б півмільярда доларів. Пенн впевнений, що українські льотчики готові опанувати керування новим винищувачем за 3 тижні.

«Один мільярдер міг би завершити цю війну в Україні», — стверджує актор.

Проте у коментарях йому нагадали, що на заваді цьому плану можуть стати вимоги американського законодавства — експорт великих обсягів озброєння повинен отримати схвалення Конгресу.

Як пише «Дзеркало тижня», у 2021 році Пенн почав зйомки документального фільму про російсько-українську війну, яка на той момент охоплювала лише території Донецької та Луганської областей. Наприкінці лютого він прибув до України, щоб як документаліст зафіксувати війну.