Політолог Андрій Ковальов в ефірі ГІТ дав інтерв’ю щодо зібрання представників єпархій, яке скликав синод УПЦ МП.

Він зауважив, що відповідно до українського законодавства ця церква має називатись Російська православна церква в Україні. Андрій Ковальов наголосив, що Вселенське православ’я не визнає існування так званої УПЦ.

Зібрання відбулося в жіночому Пантелеймонівському монастирі у Києві. У ньому з порушенням канонів мешкає предстоятель церкви, а він повинен бути чоловічої статі.

За словами політолога, його охороняла величезна кількість працівників Служби безпеки України, поліції, на багато кілометрів, скажімо, було оточення цього монастиря. Всім присутнім на зібранні заборонили відео і фотозйомку, забрали на вході телефони.

Сказати однозначно, які відбувалися дискусії, чи взагалі відбувалися дискусії в рамках цього собору — неможливо, тому що ніяких записів чи будь-чого немає, є тільки фотографії, — розповів він.

Судячи з фото, на чільному місці на цьому зібранні був присутній проросійський олігарх, народний депутат, протодиякон російської православної церкви Вадим Новинський, справжнє прізвище якого Малхасян. Вадим Новинський сидів поміж митрополитами і підкреслено спав під час всього зібрання.

У підсумку був скликаний Архієрейський собор з керівних органів залишку Московського патріархату в Україні.