Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов в ефірі ГІТ розповів про скорочення освітньої субвенції та порушення деякими керівниками прав педагогів.

Початок нового навчального року в повній мірі залежить від того, наскільки швидко закінчаться бойові дії. Скоріше за все, навчальний рік діти розпочинатимуть в режимі онлайн.

У Луцьку на 60 млн. гривень скоротили освітню субвенцію і відповідно скоротили доплати для вчителів. Навіть репетиторством неможливо заробити педагогам, тому що ЗНО не відбудеться.

Освітня субвенція надходить в регіони в повному обсязі, який визначений поставною Кабміну, яка дійсно зменшує на 10% протягом року розмір освітньої субвенції за рахунок необов’язкових доплат, — роз’яснив освітній омбудсмен.

На місцях деякі керівники навчальних закладів вирішують проблеми місцевих бюджетів за рахунок вчителів, повідомив Сергій Горбачов. Наприклад, у Києві вчителів змушують писати заяви за власний рахунок, погрожують звільненням — відбувається адміністративний тиск. Він порадив вчителям, права яких порушують, заповнити заявку на сайті омбудсмена.