Під час війни деякій категорії громадян загрожує сплата подвійного податку. Йдеться про тих українців, які знайшли порятунок у Європі і продовжують працювати на українські підприємства.

Про це повідомляє Європейська бізнес-асоціація.

В Асоціації пояснюють, що законодавство більшості держав передбачає переведення осіб у статус податкових резидентів, якщо вони пів року (понад 183 дні) перебувають в країні. Таким чином, такі українці за кордоном будуть змушені платити податки і в Україні, і в тій державі, де проживають.

Так, від особи, котра дистанційно працює на українську компанію та отримує від неї зарплатню, можуть вимагати сплати соцвнесків одразу у двох країнах. Також в країні перебування, можливо, змусять платити ще й внески на державне страхування. Зважаючи на те, що в Європі податки більші за українські, це може вдарити по кишені співгромадян.

Подібна ситуація - з оподаткуванням доходів від підприємницької діяльності/надання незалежних послуг ФОП в іншій державі.

Оскільки громадяни почали виїжджати у лютому, питання набуття податкового резидентства іншої держави для них стане актуальним наприкінці серпня 2022 року.

У ЄБА просять Кабінет Міністрів вирішити питання подвійного оподаткування українців із відповідними держорганами закордонних країн.