31 грудня через російську ракетну атаку значних пошкоджень зазнали будівлі Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Про те чи є постраждалі та як розбираються із наслідками удару, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів ректор КНУ імені Т. Шевченка Володимир Бугров.

«Вибухотехніки та поліція дуже швидко під'їхали, дякуємо їм. Вони оглянули всі наші корпуси, де це було і на щастя всі співробітники охорони, адміністративного, господарського персоналу живі. Звісно є шок, є психологічні травми, але фізично цілі, здорові і це вже, дякувати Богу, добре. Зі всім іншим будемо поступово розбиратись», — каже Володимир та зазначає, що те, що ніхто не постраждав при такому масштабі ураження, це дійсно новорічне чудо.

Як повідомили вибухотехніки ДСНС, це були уламки ракети серії повітря-земля, випущеної з бомбардувальника з Акваторії Каспійського моря, яку було збито силами ППО.

«Може так некоректно казати, але добре, що вона впала тут, бо якби кілометр вбік, то це виставковий центр, де Зимова країна і купа людей, один кілометр в другий бік — житловий комплекс «Сонячна брама», в третій бік — це студентське містечко, де понад дві з половиною тисячі людей знаходиться зараз. Нехай ушкодило корпуси, але те, що ППО збило, що це не вбило нікого, всі залишилися живими, цілими і неушкодженими — це велике щастя», — поділився Бугров.

Чому окупанти б’ють по університетах, ректор з сумом висловився так:

«Навіщо їм Україна?, — бо ми їм заважаємо, тому що ми показуємо, як може бути інакше. Не так, як в "царя" і це їх дратує, дістає та заважає їхній картинці світу. Наш університет в тому числі, це ж не перше ушкодження. 10-го жовтня було в центрі: червоний корпус, жовтий корпус наш, де бібліотека Максимовича. Перед тим в березні було на вулиці Богдана Гаврилишина, де в нас факультет інформаційних технологій. 1 березня, коли на телецентр, були ушкоджені корпуси інституту міжнародних відносин і журналістики, інституту публічного управління державної служби. Вже нема що казати, в нас є філія оптико-механічного коледжу в місті Ізюм на Харківщині і її на сьогоднішній день вже не існує»

Підсумовуючи наслідки він зазначив, що через цей удар університет постраждав найбільше, два дні розбирали завали спорткомплексу, 2 січня вивезли понад 20 вантажівок битого скла та залишків після руйнувань, роботи тривають. Поки що замінили лише вікна, попереду ще багато робіт. Частину грошей на відновлення виділила держава, також допомогла Туреччина та благодійники. Постраждало кілька лабораторних комплексів різних факультетів, спорткомплекс та 4 гуртожитки.