Нормальним, здоровим артеріальним тиском є систолічний («верхній», як кажуть в побуті) - до 120 мм рт. ст., і діастолічний («нижній») до 70 мм рт. ст.

Деякі люди кажуть, що їхній нормальний, чи «робочий» артеріальний тиск - це 150/100, через що не вживають заходів проти гіпертензії. Такий підвищений тиск не може бути нормою, повідомило Міністерство охорони здоров'я.

«Не вводьте себе в оману», - пише МОЗ.
Згідно з медичними настановами
  • 130–139 і/чи 85–89 - це так званий високий нормальний тиск;
  • 140–159 і/чи 90–99 - це гіпертензія першого ступеню;
  • 160-179 і вище та/чи 100-109 і вище - гіпертензія другого ступеню.
  • Низький тиск - це все, що нижче 90/60.
«Людина може постійно мати такий тиск і при цьому не відчувати дискомфорту. Адже сам тиск ми ніколи не усвідомлюємо, ці сигнали до кори головного мозку не доходять, на відміну від сигналів від органів чуття», - пишуть.

Ми можемо відчувати лише наслідки різких перепадів тиску, що стаються укупі з іншими процесами: наприклад, ДТП без травм - це все одно стресово і неприємно.

У такому разі в момент зіткнення стався викид адреналіну, запустилася система «бий, біжи або завмри». Її результат - підвищення серцебиття, зменшення кровотоку через травну систему, підвищення тиску і рівня глюкози в крові, можливо - спазм м'язів шиї і плечей. Ви відчуваєте все разом, а не сам тиск, пояснило МОЗ.

Отже, підвищений тиск «робочим» бути не може, повідомляють.

МОЗ закликало регулярно вимірювати тиск і консультуватися з цього приводу з лікарем.

«Гіпертензію нині можна ефективно контролювати за допомогою ліків пролонгованої дії. Низка таких препаратів входить до програми «Доступні ліки». За призначенням лікаря ви можете отримати їх безоплатно чи з незначною доплатою», - сказали.
«Вимірюйте тиск у себе та близьких. Вчасно вжиті заходи з нормалізації тиску рятують життя», - звертається МОЗ.