Сучасні технології дають змогу забезпечувати стабільне електроживлення для побутової техніки навіть в умовах перебоїв і збоїв в електромережі. Холодильник, як один із ключових побутових приладів, також потребує надійного захисту від можливих стрибків електрики. Для цих цілей часто застосовуються безперебійники, але як правильно вибрати ДБЖ для захисту холодильника?

Параметри вибору ДБЖ

Коли справа стосується вибору безперебійника для холодильника, необхідно враховувати низку конкретних параметрів і важливих аспектів, щоб забезпечити ефективний захист обладнання. Одним із головних пунктів є потужність. Вона розраховується на основі технічних показників побутової техніки, безперебійник для холодильника має бути досить потужним, щоб забезпечувати стабільне електроживлення. Наприклад, якщо техніка споживає 150 Вт, то стартовий струм може тимчасово сягати 300 Вт, отже, потужність ДБЖ має бути не меншою за 450 Вт.

Ще один параметр — тип синусоїдальної хвилі. Слід обирати безперебійники з чистою синусоїдальною хвилею, яка використовується як стандарт для електричних систем. Це важливо для стабільної роботи холодильника, який може бути чутливим до якості сигналу.

Добре, якщо безперебійник забезпечує захист від перенапруг. Вони можуть пошкодити компресор холодильника, якщо не будуть попереджені. Також виробники додають захист від перевантаження мережі, перегрівання, переплюсовки та короткого замикання. Додатковими функціями можуть бути автоматична стабілізація напруги, звукові сповіщення, підключення додаткових батарей.

Безперебійник має бути обладнаний функцією автоматичного вимкнення. Вона знадобиться в разі зникнення мережевої напруги. Це допоможе запобігти повному розряду батареї, якщо електроживлення відсутнє тривалий час.

Типи батареї

ДБЖ використовують різні типи батарей для зберігання енергії та забезпечення безперервного електроживлення в разі вимкнення мережі:

  1. Свинцево-кислотні. Це один із найпоширеніших типів батарей, що використовуються в безперебійниках. Вони бувають двох типів: герметичні та звичайні. Вони доступні за вартістю і надійні в роботі, але мають такі недоліки як велика вага та обмежений термін служби, також вимагають правильного обслуговування.
  2. Літій-іонні. Вони стали популярними завдяки своїй високій енергоємності, невеликій вазі й довгому терміну служби. Вони часто застосовуються в більш сучасних і високотехнологічних ДБЖ. У порівнянні зі свинцево-кислотними батареями реалізуються за вищою ціною.
  3. Гелеві. Ці батареї містять електроліт у вигляді гелю, що робить їх більш стійкими до витоків і перевертання. Акумулятори безпечні у використанні, але мають меншу енергоємність порівняно зі свинцево-кислотним типом.

Вибір типу батарей залежить від конкретних вимог, бюджету та умов експлуатації. Кожен із цих типів батарей має свої переваги та обмеження, які треба враховувати під час вибору ДБЖ.