27 листопада в Україні вшановують 160-ліття від дня народження найвідомішої української письменниці, громадської діячки та важливої постаті раннього модернізму в українській літературі — Ольги Юліанівни Кобилянської.

Про відому письменницю в прямому етері ГІТу розповів завідувач та доцент кафедри української літератури ВНУ ім. Лесі Українки Віктор Яручик.

За його словами, якби Ольга Кобилянська була чоловіком, то її творчість ми б сприймали по-іншому.

«Вона надзвичайно талановита людина. Ольга запам'яталася сильною, неординарною, наділеною різними талантами жінкою, яка вміла активно вести за собою», — наголосив доцент кафедри української літератури.

З його слів, ми сприймаємо Ольгу Кобилянську, як одну з лідерок українського фемінізму — борчинь за незалежність жінок.

«Вона у своїй творчості підняла теми людини, яка наділена багатьма інтелектуальними здібностями, і саме така людина стала героєм багатьох її творів. Раніше класики української літератури торкалися більше теми села, а письменниця є однією з перших жінок-модерністок (сучасних жінок), яка підняла тему  інтелектуальних українки та українця в місті», — розповів пан Віктор.

Як повідомив Яручик, громадська діячка продемонструвала, що справжнє рівноправ'я існує не у Європі, а в Україні й вона є частиною тієї Європи.

Детальніше про видатну постать дивіться у ВІДЕО:

Довідково:

Народилася Ольга Кобилянська 27 листопада 1863 р. у містечку Гура- Гумора в багатодітній родині. Пізніше вона жила в с. Димка, а з 1891р. – у Чернівцях. З дитячих років вона знала не тільки українську, а й польську та німецьку мови, якими говорили в її родині.

Про себе Ольга Кобилянська говорила, що закінчила в народній школі лише чотири класи, тобто мала основу для «подальшого розумового розвитку», багато займалася самонавчанням. Найбільше любила соціологію, політику, філософію, знайшла себе в музиці, граючи на піаніно, цитрі, барабанах, добре малювала, грала в театрі. Вона навіть хотіла бути професійною актрисою, але віддала перевагу літературі. Авторка «Землі», «Царівни», «Людини» була людиною європейського розуму. Її хвилювало питання емансипації – вона сприймала це як тренд часу, і не тільки проблеми в особистому житті змушували жінку підняти голову і дивитися на світ по-іншому.