Герпесвіруси є однією з найпоширеніших родин вірусів, з якими контактує людина. Потрапивши до організму, вірус герпесу залишається там назавжди та проявляє себе загостренням хвороби за будь-яких несприятливих для здоров'я умов. Саме тому аналіз на антитіла до герпесу 2 типу (HSV-2) є важливим дослідженням, яке рекомендовано для пацієнтів усіх категорій, які живуть статевим життям, або за професійних особливостей контактують з фізіологічними рідинами інших людей (лікарі та медичні сестри, спеціалісти лаб. діагностики та ін.).

Які захворювання викликає герпес 2 типу

Вірус герпесу 2 типу є головною причиною генітальної герпетичної інфекції, яка є найпоширенішою інфекцією, що передається статевим шляхом (ІПСШ). Цю інфекцію часто називають генітальним герпесом. Вона може передаватися через контакт із зараженими слизовими оболонками та рідинами організму, включаючи слину, сперму, уражені ділянки, виразки або пухирі. Інфікування відбувається під час статевого акту або від матері до дитини під час пологів.

Окрім генітальних уражень, вірус герпесу 2 типу може викликати вірусний менінгіт, що протікає легше, ніж бактеріальний.

У чому небезпека генітального герпесу?

Генітальний герпес є хронічним захворюванням, і після первинної інфекції він може відновлюватися у вигляді рецидивів. Це може призводити до регулярних виникнення болючих висипань та підвищити ризик передачі вірусу партнерам. Деякі дослідження також показують, що генітальний герпес може збільшити ризик зараження іншими венеричними захворюваннями, такими як ВІЛ або ВПЛ.

У вагітних жінок генітальний герпес може призвести до серйозних ускладнень, таких як передача вірусу на новонародженого під час пологів, що може викликати герпетичний неонатальний енцефаліт.

Симптоми генітального герпесу

Переважна більшість людей, інфікована герпесом 2 типу, не відчуває специфічних симптомів, проте може передавати інфекцію іншим людям. Якщо ознаки хвороби присутні, вони можуть включати:

  • Грипоподібні симптоми (лихоманка, головний біль, слабкість, нудота та блювання)
  • Збільшені лімфатичні вузли
  • Виділення з піхви та пенісу
  • Дискомфорт при сечовипусканні
  • Набряк, печіння або сильне свербіння статевих органів
  • Вогка, потріскана та почервоніла шкіра на статевих або анальних ділянках
  • Пухирі та виразки на статевих органах та на шкірі сідниць і стегон

У немовлят генітальний герпес викликає ураження нервової системи, шкіри, очей та рота. У деяких випадках ця інфекція може стати смертельною для маляти.

В мережі лабораторій INVIVO є все необхідне обладнання, а також чутливі тест-системи від світових виробників для діагностики та контролю герпесвірусних інфекцій.

Підготовка до обстеження

Для аналізу використовується венозна кров. Забір матеріалу здійснюється натще в ранковий час. За 12 годин до дослідження слід виключити прийом їжі, алкоголю та куріння. За день до аналізу варто обмежити фізичну активність. У день забору крові дозволяється випити чистої води. Бажано відмовитись від усіх ліків або повідомити співробітника лабораторії про прийом медикаментів.

Розшифровка результатів

Результати аналізу не є діагнозом та потребують розгляду інфекціоністом або сімейним лікарем в контексті індивідуальної клінічної історії.

Аналіз на антитіла до герпесу типу 2 (HSV-2) виявляє антитіла через 4-6 тижнів після ймовірного зараження, навіть за неактивної фази та відсутності будь-яких симптомів.

На завершення

Контролюйте інфекційні хвороби разом з INVIVO та залишайтеся здоровими.

Більше інформації про дослідження, актуальні пропозиції та найближче до вас відділення можна знайти на сайті invivo.ua

INVIVO: щодня піклуємося про здоров'я українців.