Угорщина пройшла складний шлях до повноправного членства в Європейському Союзі, долаючи наслідки багаторічного тоталітарного режиму. Свого часу країна не відповідала критеріям для вступу, а висновки Європейської комісії напередодні відкриття переговорів, як і у випадку з Україною, містили додаткові вимоги щодо продовження реформ.

Про те чому політика Орбана перешкоджає Україні потрапити у ЄС розповів в прямому етері ГІТу аналітик Громадянської мережі Опора Дмитро Баштовий.

За його словами, усі розуміють, що Віктор Орбан — прем'єр-міністр Угорщини та загалом угорський уряд перешкоджає нашим євроінтеграційним бажанням. 

«У 1991 році Угорщина офіційно заявила, що хоче стати членом Європейського Союзу і подолала цей шлях за 14 років. У 2004 році її було офіційно прийнято до ЄС», — каже аналітик.

Угорська держава, як і Українська користувалася допомогою Євросоюзу в економічному та політичному плані, щоб подолати наслідки тоталітарного режиму. Також, вони в 1994 році отримали офіційний статус кандидата у члени ЄС, а у 1998 році на звіті європейської комісії, їм дали «зелене світло», щоб розпочати переговори. У 2002 році завершили цей процес.

«Варто зауважити, що Угорщина набагато більше витратила часу, щоб подолати усі ці етапи Євроінтеграції», — наголосив Дмитро Баштовий.

У цієї держави було багато проблем як в економіці, так і з дотриманням прав національних меншин, проте вони справились із цим. Спікер переконаний не варто казати, що угорці можуть перешкоджати українській євроінтеграції, бо Україна проходить той самий шлях, але ще складніший через війну з росією, бо проводити реформи в реактивному масштабі важко.

Детальніше про це дізнавайтеся у ВІДЕО: