Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз повинен враховувати військові потреби України, визначаючи майбутню стратегію оборонної промисловості ЄС.

Про це повідомляє "Уп" з посиланням на Reuters

"Наша стратегія може бути повною лише тоді, коли вона також враховує потреби України і її промисловий потенціал".

У виступі на щорічній конференції Європейського оборонного агентства Фон дер Ляєн заявила, що Україна повинна бути інтегрована в оборонні програми ЄС, щоб допомогти задовольнити її потреби у війні проти російського вторгнення.

"Першим кроком для досягнення цього є залучення України до процесу консультацій щодо Промислової стратегії", – сказала фон дер Ляєн.
"Це має призвести до інтеграції України в деякі з наших оборонних програм, за згодою Європейського парламенту і Ради ЄС, де це необхідно", – зазначила вона.

За словами фон дер Ляєн, Єврокомісія має намір запропонувати Європейську програму оборонної промисловості на початку наступного року, в якій також будуть розглянуті шляхи фінансування галузі.

За її словами, в рамках цієї програми комісія намагатиметься зрозуміти, як вона може забезпечити визнання внеску оборонної промисловості в європейську безпеку з боку стійких фінансових інвесторів.

Наступного року оборонна промисловість ЄС має виконати завдання зі збільшення виробничих потужностей з виробництва боєприпасів до 1 мільйона набоїв на рік, додала фон дер Ляєн.

Ця мета не пов'язана з планом ЄС надати Україні 1 мільйон артилерійських снарядів і ракет протягом року – мета, якої, за словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса та інших офіційних осіб, Євросоюз навряд чи досягне.