Сьогодні, 30 листопада, Державна виконавча служба разом з Нацполіцією провела примусове виселення і звільнення від представників УПЦ МП комплексу споруд кременецького Свято-Миколаївського кафедрального собору. Наразі комплекс перебуває під контролем Кременецько-Почаївського заповідника і Державної служби охорони.

Про це в етері ГІТу розповів виконувач обовязків генерального директора Кременцько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин.

За його словами, представники УПЦ МП собор і келії покинули мирно та без провокацій.

«Через те, що собор був закритий, а представники Московського патріархату відмовлялися віддавати ключі і, відповідно, допускати нас (представників Кременцько-Почаївського заповідника, правоохоронців і Комісію з інвентаризації, — ред.) до храму і до приміщень, ми були змушені зрізати деякі замки і змінити колодки», — каже в.о. директора Кременцько-Почаївського заповідника.

Як зазначив Василь Ільчишин, ані представники заповідника, ані правоохоронці нікого примусово не вивозили з території собору.

«Ми ніяких студентів нікуди не вивозили, бо на момент входу на територію їх вже просто не було», — зауважує він.

Протягом найближчих днів, — каже чоловік, — у соборі буде працювати Комісія з інвентаризації майна.

Довідково:

Договір на оренду та користування приміщеннями кременецького Свято-Миколаївського катедрального собору з УПЦ МП завершився в лютому 2023 року. Відтоді відбулося кілька судів, які представники УПЦ МП програли. Зокрема 15 червня Господарський суд Тернопільської області ухвалив рішення повернути Миколаївський собор з келіями у м. Кременець Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику, але священнослужителі УПЦ МП добровільно не звільнили комплекси храму.