В Україні змінюються правила ввезення гуманітарної допомоги, і ці нововведення різко негативно оцінили волонтери. До того ж у грудні велика можливість часткового повернення податкових перевірок бізнесу. Також на всю Україну розширюють пілотний проєкт, який покликаний забезпечити прозоре складання іспитів у сервісних центрах МВС. Крім того, українці вперше відзначать Різдво і День Миколая в нові дати.

Про ці та інші зміни в останній місяць року, а також про мобілізацію, виплати переселенцям та пенсії – читайте в огляді «Главкома».

Е-запис, більше камер і мікрофони в класах та авто. Зміна правил іспитів з водіння у семи областях

З 1 грудня пілотний проєкт із забезпечення прозорих іспитів стартує у Харківській, Чернівецькій, Тернопільській, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях.

Теоретичні та практичні іспити у зазначених областях прийматимуть виключно ті сервісні центри МВС, які беруть участь в пілотному проєкті. Інші сервісні центри МВС у цих областях, як і раніше, надаватимуть громадянам послуги з реєстрації та перереєстрації, вибракування транспортних засобів, обміну та видачі посвідчення водія.

Сервісні центри МВС, які приймають іспити у майбутніх водіїв, обладнані відеокамерами з аудіозаписом та не залишають сліпих зон. Це виключає будь-яку можливість ймовірного втручання в іспит та отримання підказки від сторонніх осіб.


Що зміниться для кандидатів у водії:

У класах для теоретичних іспитів не буде «сліпих зон»: тепер екзамен записуватиметься на чотири відеокамери та мікрофон. Це виключає будь-яку можливість ймовірного втручання в іспит та отримання підказки від сторонніх осіб. В автівках категорії В на відео зніматимуть руки та ноги кандидата у водії й екзаменатора. У салоні також встановлять мікрофон.

Кандидати у водії матимуть два шляхи отримання талона попереднього запису на іспити:

  • через термінал у сервісному центрі МВС;
  • онлайн через «Е-запис»: видача талонів на теоретичний іспит – на 14 днів вперед, на практичний – на 21 день вперед.


Як і раніше, запис через термінал у сервісному центрі МВС на теоретичні та практичні іспити, реєстраційні дії з транспортними засобами, обмін та відновлення посвідчення водія, здійснюється на поточний та три дні вперед.

Майбутні кермувальники можуть оскаржити результати іспитів упродовж 10 днів. Для цього необхідно звернутись із заявою до регіонального сервісного центру МВС тієї області, у якій проходили екзаменацію. Отримання копії відеозапису доступне впродовж 30 днів.

Варто додати, що пілотний проєкт зі складання прозорих іспитів Головний сервісний центр МВС запустив пів року тому. Загалом у ньому брали участь сервісні центри МВС у 12 областях. За результатами реалізації середня успішність складання теоретичного іспиту з першого разу становила 24% кандидатів у водії, а практичного – 35%.

Нові правила ввезення гуманітарної допомоги

З 1 грудня стають чинними нові правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги. Зміни є суттєвими й викликали у населення чимало запитань.

Так, віднині волонтери мають реєструватися в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги та через автоматизовану систему вносити дані про гумдопомогу.

Товари з-за кордону будуть визнаватися гумдопомогою після присвоєння унікального коду. Мінсоцполітики пояснює: після внесення в систему даних про товари, які планується завозити, буде автоматично формуватися декларація. І після цього не треба ніяких гарантійних листів, довідок, запитів, планів про розподіли та інших бюрократичних документів.

Ввозити гумдопомогу можна упродовж 30 днів із дати створення відповідної декларації. Зареєстровані в системі товари, які не ввезли до України протягом 90 днів, втрачають статус гумдопомоги.


Головна новація — це переведення всіх відомостей в цифровий формат та максимальна автоматизація процесів. Фактично, створюється інструмент електронного обліку. Працюватиме він у форматі вебплатформи, на якій всі охочі ввезти гумдопомогу повинні будуть зареєструватись та сформувати декларацію. Кожна декларація матиме унікальний код, за яким митна служба і вестиме контроль при проходженні кордону.

Ще один важливий момент – це звіт, який будуть подавати організації, які завозять гуманітарну допомогу. Оформити документ потрібно до 15 числа наступного місяця, який йде за звітним. Вписувати потрібно статус допомоги (коли роздавалась, якщо є залишки, то скільки саме та інші моменти).


Є і спрощення – з 1 грудня не потрібно подавати гарантійні листи. З міркувань безпеки, всі вантажі для Збройних сил Україні будуть засекречені від широкого загалу.

Роз’яснення про зміни з 1 грудня:

Ті користувачі, які вже зареєстровані в системі, наново цю процедуру проходити не повинні.

Заповнювати відомості в системі від імені юрособи мають право ті громадяни, які значаться в базі ЄДР.

Унікальний код, який присвоюють товару при його ввезенні як гуманітарного вантажу, буде надаватись відразу після заповнення всіх необхідних відомостей про нього.

У міністерстві соціальної політики переконують, що звітування за ввезену та роздану гуманітарну допомогу буде доволі простим. Достатньо буде вказати набувачів (кількість), без зазначення паспортних даних (прізвища, адреси й т. д.). Якщо є залишки, то і це вноситься у звіт.

Нові тарифи від Ощадбанку

Клієнтів державної фінустанови «Ощадбанк» чекає оновлення тарифів за картками. Зміни запрацюють 1 грудня 2023 року. Нововведення торкнеться зарплатних карток банку.

«Скасовано комісійну винагороду за р2р-перекази для карток, емітованих у ТП «Зарплатний» через WEB-/Mobile банкінг Ощад 24/7 на інші картки «Ощадбанку», — повідомляється на порталі банку.

Водночас перекази грошей на інші платіжні картки Ощадбанку» у мобільному банкінгу відбуватимуться без комісії.ʼ

Свята у нові дати


Тепер у перший місяць зими ми будемо святкувати декілька великих церковних свят:

День святого Миколая – 6 грудня (замість 19 грудня). Цьогоріч День Миколая уперше збігається з Днем Збройних Сил України, котрий також відзначають 6 грудня.

Святвечір – 24 грудня (замість 6 січня).

Різдво Христове – 25 грудня (замість 7 січня).

День преподобної Меланії, Щедрий Вечір (Маланки) – 31 грудня (замість 13 січня).

Відповідно, День святого Василя Великого (Василя) відзначатимемо 1 січня, на Новий рік.


Варто додати, що до кінця дії воєнного стану в Україні не передбачені ані вихідні дні, якщо державні свята припадають на будні, ані перенесення вихідних, якщо держсвято випадає на суботу чи неділю.