Днями на базі ЛНТУ Волинською обласною МАН було організовано обласну учнівську науково-практичну конференцію, у якій взяли участь 96 учнів із 18 громад.

Про це повідомив кореспондент спеціально для ГІТу.

Учасники представили свої проєкти та дослідження. Як зазначили у МАН, найбільш популярними серед учнівської молоді були краєзнавчі та біографічні дослідження. Розвідки юних науковців були присвячені відомим волинянам, які в різних сферах зробили свій вклад в розвиток Волині та України в цілому.

Першою на конференції представляла свій проєкт учениця 11 класу Прилісненського ліцею Камінь-Каширського району Богдана Барванова. Дівчина досліджувала церковно-релігійну діяльність о. Ісидора Шевчука на Волині.

Зі слів Богдани, тему для наукової роботи вона обрала швидко, оскільки раніше чула про о. Ісидора в церкві Успіння святої Богородиці в селі Оконськ.

«Це село тісно пов'язане з історією моєї родини. Я з бабусею була на заході з нагоди відзначення 140-ї річниці від дня народження о. Ісидора, де розповіли, що він був мудрим наставником. Проте інформації було мало — саме це мене зацікавило», — поділилась юна дослідниця.

Як розповіла учениця, в ході дослідження відкрила для себе неочікувані факти — панотець виявився її родичем та непересічною особистістю.

Загалом Богдана задоволена своєю доповіддю та участю в конференції:

«Я прагну розвивати дослідження та розповісти, що у нас є такі діячі».

Серед інших тем багато досліджень були присвячені інноваційному розвитку Волині.

Роман Мікуліч розробив піноматеріал з пам'яттю форми. Хлопець вчиться в 11 класі Волинського наукового ліцею Волинської обласної ради і разом зі своїм науковим керівником Ольгою Іванівною Гулай створив, провів випробування цього матеріалу та представив своє досягнення на конференції.

Ще один юний винахідник, учень 10 класу Волинського наукового ліцею, Владислав Рубльов розробив та випробував комплексну систему безпеки будинку.

Хлопець досліджував вплив вплив різних чинників на давачі, які використовували при розробці системи.

«Ми складали макет з фанери, в який вбудували давачі: інфрачервоний, ультразвуковий та мікрохвильовий — для руху, для вимірювання температури, вологості та наявності газу. Потім підключили це все до плати "Arduino Uno" та проводили випробування за різних умов», — розповів Владислав.

Перевірку роботи системи, зі слів юного науковця, проводили за допомогою симулятора «TinkerCAD». Експерименти минули вдало і цю роботу презентували на конференції.

Також у рамках конференції юним дослідникам провели екскурсію до Жидичинського Свято-Миколаївського монастиря.

Директорка Волинської обласної МАН Тетяна Михалюк відзначила, що на конференції було представлено багато цікавих та унікальних робіт в сферах історії, релігії, екології, біології та техніки. З кожним роком в області розвивається все більше юних талановитих науковців.