27 грудня уряд погодив «Національну стратегію доходів» (НСД) до 2030 року. Цей документ визначатиме на наступні шість років, як держава буде житиме та фінансуватиме свої потреби, зменшуючи залежність від партнерів.

Про те, що в стратегії доходів України є цікаве та те, що викликає критику в етері ГІТу розповів Борис Кушнірук, економіст.

За його словами, поки що це загальний документ до нього він спокійно ставиться.

«У мене він особливо захвату не викликає, але і спротиву теж, тому що наповнити його змістом можна абсолютно прямо протилежним, це може бути як негативний, так і позитивний зміст», — повідомляє економіст.

Експерт сподівається, що переважно впроваджувати стратегію буде новий уряд та парламент.

«Поки йде війна і ця стратегія доходів може бути запроваджена. Очевидно, що це той документ має сенс бути розглянутим у повоєнний період», — розповів пан Борис.

Якщо брати окремі розділи, то потрібно розуміти, чому він вважає, що там можна прямо протилежний зміст накласти:

«Наприклад, корпоративний податок: він має бути приведений до Європейських стандартів, але однакових стандартів для всіх не існує. Ставка цього податку може бути як 15%, так і 30%. Мінімальна ставка 15% — я вважаю нормальна», — каже чоловік.

Корпоративний податок може бути у вигляді класичного податку на прибуток, а може у вигляді податку на виведений капітал ПнВК.

«Якщо це буде ПнВК зі ставкою 15%, то я вважатиму це цілком прийнятним варіантом і воно формально не суперечить тому, що пише в цій стратегії, інша справа, що це може все бути значно гірше», — зазначив гість.

Спікер переконаний, що якщо за цією стратегією фінансування розробити цілком прийнятні умови для оподаткування, то потреби у спрощеній системі буде набагато менше.

«Все залежить від того хто і що буде робити. Якщо нічого не робити, то існуюча модель породжуватиме зловживання і ухиляння від сплати податків», — повідомив Борис Кушнірук.

Тому, — каже він, — до цього документа, я ставлюсь спокійніше не тому, що вважаю його позитивним, а, тому що він носить надто загальний характер для того, щоб про нього говорити, як вже документ який буде впроваджено у 2024 чи 2025 році.

Все залежить у якому вигляді він буде та коли його впровадять.

Детальніше про кожен пункт документа національної стратегії доходів дізнавайтеся у ВІДЕО: