З квітня 2022 року цілодобово проводять моніторинг експорту російської нафти та нафтопродуктів з портів Чорного та Азовського морів. 

Чому велика війна буде тривалою, які є передумови та небезпеки для цього розповів в етері ГІТу керівник Моніторингової групи із санкцій та свободи судноплавства Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

За його словами, не секрет, що рф є величезним експортером нафтопаливної групи товарів. Експорт цих продуктів в росії у 2021 році склав 54% загального експорту. Перше місце серед нього займав не газ, як думають в Україні, а переважно сира нафта та нафтопродукт.

«Ми аналізуємо морський експорт сирої нафти та нафтопродуктів росіян з квітня минулого року, тобто півтора роки. Простежується, що цей експорт постійно зростав до середини цього року і зараз, він складає в середньому 4 мільйони тон нафти і 4 мільйони тон нафтопродуктів на місяць, а це величезні кошти», — розповів пан Андрій.

Як повідомив гість, до 5 мільярдів доларів на місяць росія отримує за експорт тільки з Чорного моря, за рік це 60 мільярдів.

«На жаль, жодні намагання ембарго, яке ввели рік тому на сиру нафту країни G7, та інші санкції не впливають , на країну-агресорку. Країна-окупант змогла переорієнтувати цей експорт з Європейських країн на країни Азії, Африки та далекого Сходу», — підсумував Андрій Клименко.

Він наголошує, що Країнам ЄС варто витратитись на органи контролю за дотриманням санкцій, щоб реагувати на такі порушення.