У Верховній Раді України триває зменшення загальної кількості народних депутатів та представників мажоритарних округів.

Про те, скільки депутатів склали мандат та куди вони зникають, розповів в етері ГІТу парламентський аналітик Руху "Чесно" Олександр Саліженко.

За його словами, фактично після голосування, яке відбулося 8 грудня народних депутатів вже 400, а було 401.

«У випадку із нардепами, які йдуть за партійним списком до парламенту вони будуть входити за заміщенням, а ситуація з мажоритарниками складніша», — зауважив аналітик.

Як повідомив спікер, після повномасштабного вторгнення будь-які виборчі процеси на території України центральна виборча комісія призупинила, тому провести вибори на одномандатних округах наразі неможливо, потрібно чекати завершення дії воєнного стану.

Причини дострокового позбавлення мандатів народних депутатів протягом скликання, — каже пан Олександр, — були різні.

«За весь час ІХ скликання Верховної Ради — достроково мандати втратили 51 народний депутат. Більшість з них — через перехід на інші посади», — зазначив Саліженко.

Народні депутати, — додає він, — після повномасштабного вторгнення почали добровільно складати мандати.

«Переважно це були представники забороненої проросійської партії «ОПЗЖ» — їх уже 20, але були й інші причини зокрема через втрату громадянства — таких нардепів уже 6. Протягом усього скликання були 4 факти смерті народних депутатів і це переважно мажоритарники», — підсумував чоловік.

Чи є ризики та як реагують на такі тенденції в українському парламенті західні партнери дивіться у ВІДЕО: