Після того, як рф розпочала повномасштабне вторгнення в Україну Казахстан підтримав українців. На території країни була організована масштабна волонтерська діяльність спрямована на допомогу Україні.

Як казахи поставились до російської агресії в Україні, що вони про це думають, в етері ГІТу розповіла казахська активістка, голова групи Nation's Future Тогжан Кожалієва.

Вона розповіла як відреагували прості громадяни на військові дії росії відносно України:

«На одну тільки мою картку 20 тисяч казахстанців, незважаючи на національність: росіяни, казахи, татари, українці, корейці — всі, хто живе в Казахстані, висилають гроші на допомогу українцям. Нам приносили тоннами прості громадяни памперси, харчування, навіть, коли сказали, що потрібне харчування для тварин, то його стали приносити тільки, щоб допомогти українському народу і постійно питали що ще треба. Нам тоннами компанії привозили ліки: кровоспинні, антибіотики, від цукрового діабету, вагітним. По кілька тонн ми постійно відправляли до України. Тому більшість з ким я зустрічаюсь, розмовляю, підтримують саме те, що потрібно допомагати українцям і що це агресія, яка була проведена росією в сторону України».

Кожалієва описала що відчувають казахи:

«В основному ті казахи, які приходили, то казали: "Українці проливають кров за нас, якби не Україна, то можливо, що ми були б у цій черзі. Тому українці захищають нашу незалежність". Ми так допомагаємо, бо вважаємо, що українці насправді захищають нашу незалежність, нажаль такою жахливою ціною, кров'ю своїх громадян, маленьких дітей, матерей. Звісно ми всі дуже тут переживаємо і для нас це такий же біль, з яким ми живемо кожен день».

Також вона додає, що велику роль в підтримці казахами українців зіграло те, що в січні минулого року перед повномасштабним вторгненням рф в Україну, коли війська росії увійшли до Казахстану.

«Дякувати Богу, що вони пішли через 5 днів після подій, але думаю це відбулось не без тиску нашого уряду та китайського уряду. Ми відчули внутрішній супротив, як чужі війська, тим більше росії, увійшли на нашу територію» — на останок сказала активістка.