Казахстан став одною з країн, які підтримали Україну перед лицем військового вторгнення окупантів. Від самого початку війни казахи почали збирати гуманітарну допомогу українцям та направляти сюди.

Як у Казахстані сприймають війну в Україні та про допомогу казахів Україні в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла казахська активістка, голова групи Nation's Future Тогжан Кожалієва.

«Я можу сказати, як люди, які організували штаб з допомоги Україні з 25 лютого минулого року, одразу після початку повномасштабної війни, ми не називаємо це спецоперацією, ми називаємо це війною. Це агресія по відношенню росії до України, ми вважаємо, що рф здійснила напад на Україну і з тих пір за рік ми зібрали близько 2 мільйонів доларів. На цю суму ми купили більш ніж 400 тонн необхідних товарів та направили в Україну 20-ма великими фурами по 20 тонн і трьома літаками», — поділилась Кожалієва.

З її слів, прості громадяни приносили все необхідне, починаючи памперсами і закінчуючи харчуванням для тварин. Компанії привозили тоннами ліки різних спрямувань: кровоспинні, антибіотики, від діабету та вагітним, які одразу відправлялись до України.

Також волонтерка розповіла про ініціативу «Юрт незламності»:

«Ми буквально першого лютого в Київ та Херсон направили ще одну велику машину з 6-ма юртами й 5-ма електрогенераторами. До цього направляли 200 генераторів, коли у вас виник електричний колапс, щоб люди мали можливість забезпечити прості потреби тепла та обігріву».

В підсумку Тогжан пояснила ідею цієї ініціативи і прагнення казахів:

«Ми направляємо юрти, бо це для нас символ гостинності, затишку, домівки. Щоб українці, які відчули на собі напад на власну домівку, відчули тепло і те, що казахи хочуть їх зігріти, дати свій дах, саме надіславши свої домівки в Україну. Тому ми їх відправили, щоб ви знайшли там затишок і прихисток».

Через таку активну підтримку казахами українців, росія почала вимагати у Казахстану пояснень, на що їм відповіли, що це не їх справа.