Зі сторони росії на адресу Казахстану надсилається багато звинувачень через підтримку України під час війни. Також через це деякі російські політики заявляють, що Казахстан має бути наступним після України. 

Як реагують казахи на російський тиск, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла казахська активістка, голова групи Nation's Future Тогжан Кожалієва.

Нещодавно голова МЗС росії марія захарова висловила своє невдоволення гуманітарною ініціативою казахів з приводу встановлення в Україні "Юрт незламності".

«Вона вимагала раптом пояснень від нашого МЗС, чому ми туди поставили юрти. Наш МЗС делікатно і дуже твердо відмітив, що це не їх справа, втручатися у внутрішні справи і бажання нашого народу допомогти українському народу», —  розповілаТогжан.

Вона додала:

«Ви можете бачити навіть в риториці нашого уряду, що ми не визнали ці так звані ЛДНР і це була офіційна позиція, що ми притримуємось позиції ООН в даному напрямку».

Про те, як казахи реагують на погрози російської сторони повторити агресію в Казахстані активістка підсумувала:

«В нас є відповідь, яка стала популярною в усьому інтернеті, що рускій корабль іди.., іди й іди. Тому відносно цих всіх погроз ми вважаємо, що це все провокації, шантаж, спроби на нас тиснути. У відповідь, як усі нормальні люди, ми обурені і думаємо: яка ваша справа, чому ви влазите у наші внутрішні справи».