Днями лукашенко провів пресконференцію, де висловив позицію в підтримку росії, сказав, що вступить у війну тільки, якщо українці підуть на білорусь та повторив, як завжди, риторику кремля. Після чого знов поїхав до путіна та розпитував чи не сказав чогось лишнього стосовно росії.

Про що говорить така поведінка лукашенка, чому він знову поїхав звітувати путіну, в етері ГІТу розповів політолог, юрист, аналітик, правозахисник та громадський діяч Олексій Буряченко.

За його словами путіну найближчим часом невигідно буде ескалувати ситуацію в Україні через наявність кількох причин. Першою він вважає той факт, що росія зараз всіма силами намагається просувати ініціативу миру задля того, щоб мати можливість перевести дух та піти хоча б з якимись захопленими територіями. Другою є очікуваний візит Байдена до України, за такої умови, на його думку, путін не ризикне робити якісь ескалаційні дії, коли на території України або сусідньої Польщі буде президент США. При цьому провокації можуть бути, не виключаються вони і 24 лютого. лукашенко тут буде триматись позиції кремля.

«Я також думаю, що вони будуть запускати ракети, про це вже говорило і українське керівництво, але вони не будуть перегинати палку настільки, щоб потім спалити всі свої містки до того переможного процесу, я кого вони прагнуть», — вважає аналітик.

Так причиною візиту лукашенка та виправдань перед путіним, Олексій вважає нещодавній візит Орбана до Білорусі:

«Тому досить логічно, коли за наслідками розмови з Орбаном, його терміново викликає на килим путін. Я думаю питання було, звичайно, не в промові лукашенка».

Також Буряченко пояснив чергові залякування білоруського диктатора вступом у війну на пресконференції:

«Це все прогнозовано, він каже абсолютно в наративах кремля, для того, щоб задовольнити їхню інформаційну жагу: що лукашенко з ними, білорусь їх стратегічний партнер. Проте це все вуаль, туман, який, як завжди, дує досвідчений вусатий самопроголошений президент лукашенко перед путіним. Насправді путін також всі ці аспекти чудово розуміє, але з іншої сторони він розуміє і наступне, що перспектив нападу зараз тими ресурсами, які сконцентровані на території білорусі, на Україну немає абсолютно ніяких, тому використати карту Лукашенка і Білорусі він зможе тільки один раз і після цього все. Потім білорусь може нарватись на дуже рішучу відповідь колективного заходу, тому багато посольств і рекомендувало своїм громадянам покинути територію, як рф, так і білорусі».
«Тому лукашенко намагається "пєтлять". Я глибоко переконаний, що він не має бажання наступати на Україну, бо це буде означати його фізичну фізіологічну смерть, а не просто відсторонення від влади. Тому якраз він веде якісь сепаратні перемовини для того, щоб отримати хоч якісь гарантії просто життя», підсумував політолог.