В ЗМІ розповсюджуються новини про ріст захворювань на туберкульоз по Україні та на Волині. Також страждають і діти, за цей рік зафіксовано 24 випадки.

Яка зараз ситуація з цим захворюванням в Україні та світі, чому в нас відсоток хворих в кілька разів вищий, ніж в Польщі, чому зросла захворюваність серед дітей, що є підгрунтям для інфікування туберкульозу, які ознаки туберкульозу, як вберегтися від нього, розповів в прямому етері ГІТу доктор медичних наук, професор Юрій Валецький.

«Ситуація з туберкульозом складна не тільки на Волині та Україні, а й в усьому світі. В жодній країні світу не ліквідований туберкульоз, як хвороба, але ситуація з цією хворобою в Україні є значно гіршою, ніж в багатьох країнах Європи», - розповів професор.

У Польщі захворюваність на туберкульоз у 6 разів є меншою, ніж в Україні, там інша законодавча база щодо цієї хвороби.

«Захворюваність на туберкульоз серед дітей – це є дзеркало ситуації. Якщо збільшилась захворюваність серед дітей – це безумовно свідчить, що збільшилась захворюваність і серед дорослих. Діти інфікуються від дорослих, і переважно ці контакти тривалі, тобто рідня.», - наголосив пан Юрій.

Факторів, які впливають на захворюваність туберкульозом є багато, адже туберкульоз - хвороба не лише інфекційна, а й соціальна.

«Ми маємо на сьогоднішній день зниження соціального рівня населення, хронічний стрес на фоні війни. Прогнозувати подальше погіршення ситуації безумовно можна», - додав Юрій Валецький.

Першими ознаками туберкульозу в дорослих є:

- Підвищена втомлюваність,

- Незначна пітливість,

- Покашлювання, а згодом кашель,

- Незначне підвищення температури тіла(у вечірній час),

- Погіршення апетиту, похудання.

Ознаки туберкульозу в дітей (діти скаржаться рідше)

- Погіршення апетиту(не набирає вагу),

- Незначне підвищення температури,

- Мала активність.

Де та як лікуватися, дізнавайтеся у відео.