Останнім часом у медіа ширяться новини про підліткову субкультуру ПВК «Редан». В різних містах України були помічені збори неповнолітніх, які відносили себе до так званого ПВК «Редан» та мали битися з так званими «офніками» — футбольними фанатами.

Чому нинішні підлітки шукають себе в субкультурах та що робити в цій ситуації батькам, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла медичний психолог і травматерапевт Оксана Степанюк.

«Насправді так було завжди, підлітки і діти в цей період завжди об'єднуються в якусь соціальну групу, субкультуру. Бо це їхня задача, це те, що вони мають навчитися робити в цей віковий відрізок. У нас історично складалося так, що всі ці субкультури, які виникали, фактично можна було поділити на дві глобальні когорти: перші — умовно агресивні рухи (гопніки, тітушки, скінхеди, панки), другі — творчо-мистецькі (емо). Часто складалось, що представники перших субкультур цькували, представників других. Відповідно, нажаль, цілком закономірно, що ті, кого довго цькували можуть захотіти якоїсь відповіді і заради цього об'єднатись теж в якийсь рух, дати відсіч. Насправді проблема булінгу, як і проблема домашнього насильства не зникла з війною, просто відійшла на задній план. Діти зараз дуже емоційно-заряджені, поляризовані, відбулося змішання. Тому що виникло внутрішнє переміщення особи, багато дітей полишили домівки, в класи додались нові діти: "Діти яких я не знаю, що з ними робити, як з ними взаємодіяти, ми різні, з різних куточків країни" і їм потрібно знаходити щось своє — групу, яка буде відповідати якимось іхнім інтересам», —  пояснила Оксана.

Також психотерапевтка дала поради батькам:

«Вони потребують та шукають в цих субкультурах прийняття. Як правило, якщо прийняття, довіра, здорове спілкування є в сім'ї, то дитина, якщо і входить до такої субкультури, вона без проблем може розповісти про це батькам, бо це чергове її захоплення. Тому я в світлі останніх подій постійно прошу ставити попередження, що перегляд аніме чи захоплення аніме не дорівнює участі в якихось ПВК, не дорівнює, що дитина є агентом Кремля, це тільки означає, що дитині подобається це і все».

Наостанок Степанюк зазначила:

  • потрібно цікавитися, інтересами дитини,
  • показувати, що ви, як батьки, готові розглядати захоплення дитини,
  • звертати увагу, якщо у дитини різко змінилася поведінка:
«Тобто ви знаєте, що ваша дитина, як правило була ось така, а тут вона стала замкнута, в неї змінився стиль одягу, вона не хоче контактувати. Це не означає, що вона обов'язково в якійсь субкультурі, але це означає, що у дитини є якісь емоційні переживання, їй з ними важко і цьому варто приділити увагу».

Деталі у відео: