У персональній експозиції Кшиштоф Хейке представив світлини місць поховань закатованих радянським НКВС поляків. 

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці волинської обласної ради. 

На фото - цвинтарі у Катині, Харкові, Мєдному, монастир в Осташкові, ексгумаційні роботи, які проводили в Биківні під Києвом. На виставці також представлені фото наслідків війни в Україні, на яких пильний глядач помітить, наскільки схожі злочини радянських спецслужб у 1940-му та російських солдатів у 2022-му роках.

Проєкт підтримано Генеральним Консульством Республіки Польща.

Відкриваючи виставку Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Славомір Місяк зазначив, що на цих фото присутні можуть побачити природу небезпеки, яка супроводжує поляків, українців та інші народи зі сторони російського сусіда.

«Ця небезпека має конкретний характер: це не лише завоювання територій, економічне руйнування. Вони хочуть заволодіти нашим розумом – знищити нашу еліту», - зазначив консул.

Кожна фотографія не лишає байдужими глядачів і розказує про трагедію і біду, яка торкнулася власника тих предметів, які є на фото. Зубні щітки, гребінці, обручки… Колись цим володіли звичайні люди, які будували плани та творили історію. Нині ж їхню особисту трагедію, історію їхнього життя й, особливо, їхньої смерті, по піщинках відтворюють науковці.

Автор фотовиставки Кшиштоф Хейке розповів: тут представлені й перші фото, зроблені у 1993-му році, коли він вперше поїхав в росію шукати згадки про Катинь.

«Росіяни робили все, щоб приховати ці місця й перекласти всю вину за розстріл поляків на німців, - розповів дослідник. – У 2000-х була мить, коли росія поширювала інформацію про ці місця, і в той час родини розстріляних у Катині людей могли відвідати місця розстрілів. Нині ж знову ніхто не може туди поїхати».

Він зазначив, що у Польщі документують всі події, досліджують історії розстріляних людей, вивчають їхні життєписи, шукають фотографії та старанно бережуть пам’ять про них.

Довідково: Кшиштоф Хейке – професор кіномистецтва, фотограф, оператор, мандрівник та видавець. Випускник Інституту фотографії в Празі та Державної вищої школи кіно, телебачення і театру в Лодзі. Протягом 30 років викладає фотографію на режисерському та операторському відділі. Засновник видавництва Terra Nova. Нагороджений срібною медаллю Gloria Artis. Його роботи представлені на понад 200 індивідуальних виставках у Польщі та за кордоном.