Нещодавно священники УПЦ МП звернулися до Вселенського патріарха Варфоломія, з проханням надати їм та парафіям особливий статус ставропігія або тимчасового екзархату на перехідний період.

Що це може означати для УПЦ, чому священники УПЦ потрапили в ситуацію, коли інституція, до якої вони належать, їх зневажає, чого чекати далі, про який просять священники, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла релігієзнавиця Оксана Горкуша.

Оксана описала події:

«Ці люди потрапили в таку ситуацію, коли їх їхня інституція зневажає, постійно звинувачують у чомусь і намагаються відсторонити від впливу і тд. Тобто до їх точки зору не прислуховуються, натомість ця інституція постійно толерувала позицію тих, хто колаборує окупантів, працює на "русский мир" відкрито і тому подібне».
«З одного боку я вітаю бажання цих священників — вирватися з цього полону "русского мира" і вирвати свою паству. З іншого боку Вселенський патріарх вже запропонував механізм і алгоритм вирішення духовно-світоглядних проблем сучасних українців. Ви пам'ятаєте, 2018 року було проведено об'єднавчий Собор православних, на який було запрошено весь єпископат УПЦ МП, але мало хто з єпископів на той Собор з'явився», — поділилась своєю позицією релігієзнавиця та зазначила, що тоді цей Собор УПЦ саботувала.

Підсумовуючи, Горкуша сказала, що потрібно чекати рішення Вселенського патріарха.

Більше дивіться у відео: