Центр спільних дій провів аналіз того, як співпрацює Кабінет міністрів України із Верховною Радою.

Які можна зробити висновки, чи є порозуміння та спільнодія між урядом та парламентом, що не працює при їх взаємодії, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла аналітикиня Центру спільних дій Оксана Заболотна.

«Між урядом і парламентом є кілька точок дотику. По-перше, дуже великий аспект їх взаємодії — право законодавчої ініціативи. Це означає, що Кабінет міністрів може ініціювати, реєструвати законопроекти у Верховній Раді, які далі народні депутати вже розглядають. Якщо поглянути на цей вид взаємодії уряду і парламенту, то слід визнати, що в законотворчій діяльності серед всіх гілок влади, тому що право законодавчої ініціативи має також президент та народні депутати, Кабмін пасе задніх», — розповіла Оксана.

З її слів, зараз нема можливості спостерігати процес ініціювання законопроектів із написанням концепцій та обговорень з усіма сторонами. Проте на даний час або президент ініціює та невідкладно вносить законопроекти на розгляд, або їх ініціюють народні депутати.

Також Заболотна зазначила:

«Інша точка дотику між урядом і парламентом — це парламентський контроль і, нажаль, ні урядовці, ні парламентарі дуже часто не розуміють його суті. Урядовці його сприймають, як виклик на килим, грубо кажучи, а нардепи — як спосіб звести якісь політичні рахунки. Насправді якоїсь ефективної взаємодії і активного парламентського контролю немає».

Докладніше дивіться у відео: