Міністр освіти і науки Оксен Лісовий заявив, що дітям, які одночасно вчаться в українській та іноземній школі, варто зараховувати академічні результати за універсальними предметами.

Наприклад, українська школа може зараховувати їм природничі та математичні дисципліни, вивчені за кордоном, але зберігати й окремо оцінювати унікальні предмети: українську історію, мову та літературу.

За словами Лісового, потрібно перезавантажити зміст і форму викладання цих дисциплін, адже українські методики відрізняються від провідних світових.

Міністр розповів, як хоче "перезавантажити" викладання гуманітарних дисциплін, в інтерв’ю "Медіа Освіторія".

"Маємо, по-перше, переглянути зміст курсу української літератури: модернізувати його, повернути "загублені" імена, починаючи з ренесансно-барокових літературних творів і закінчуючи сучасними живими письменниками.
Література – це можливість рефлексувати, аналізувати вчинки героїв, розпаковувати фантастичний світ книги і розвивати уяву. Читаючи книгу, дитина створює світи, вона є творцем, а не споживачем", – заявив Оксен.

На його думку, потрібно модернізувати методи викладання. 

Викладання історії України теж потребує зміни підходу, адже донині у ньому було дуже багато імперського контексту.

"Маємо вивчати свою історію з точки зору успіху: ми – успішна та мегастійка держава. Ми – країна, яка зберегла свою територію, мову, культуру в оточенні імперій. Багато націй у такому оточенні не встояли.
У нашій історії кожні 30-50 років маємо повстання, бунти і терор як відповідь. Попри це ми збереглись. Курс шкільної історії повинен показати сучасним дітям успішність України, щоб кожен випускник відчував власну генетично закладену спроможність до стійкості та успіху", – вважає освітянин.