Тетяна П’янкова поетеса, письменниця, видавчиня, філологиня розповіла в прямому етері ГІТу про свою творчість, літературне життя за кордоном, а також про те, що в Бєлграді – столиці Сербії була відкрита перша українська бібліотека.

«Відкриття першої української бібліотеки Бєлграді – це унікальна та надзвичайно важлива подія для України та українців, які там проживають. Питання в тому, що ця бібліотека мала існувати ще раніше, її мали відкрити у центральній, столичній бібліотеці Бєлграда там мала бути книжкова українська полиця, але її не вдається запустити. В цьому бачать політику та провокації. В Бєлграді спокійно можна носити футболки з зображенням путіна….це схоже на подвійні стандарти. Зараз українець може прийти взяти сучасні українські книги і читати рідною мовою. У бібліотеці є майже всі українські сучасні автори, а також перекладна література в українському перекладі», - розповіла авторка.

Книгу Тетяни П’янкової "Вік червоних мурах", оскільки 22 березня 2023 року роман відзначили літературною премією імені Миколи Гоголя

«Книга вийшла в липні в Україні, потім в Німеччині (німецькому у перекладі), а згодом, і у Польщі (польському у перекладі). Це книга про радянський терор, про злочин комунізму за який ніхто досі не є покараний, книга про великий голод 32-33 років, про який не тільки світ, але й в Україні не всі знають, тому що не всім ця інформація була доступна і потрібна. Книга вийшла в 2022 році під час повномасштабного вторгнення. Я презентую книгу скрізь, де мене запрошують і розумію, що європейське суспільство не готове до правди тієї, вони не розуміють та не знають, що таке геноцид. Люди досі ще не навчилися вловлювати зв’язки між тією війною, яка триває досі в Україні і тим страшним геноцидом, який здійснювала та сама в принципі влада (росія) 90 років тому.», - поділилася пані Тетяна.

Деталі дивіться у відео.