Митрополита Павла (Петра Лебедя) відправили у СІЗО, з можливістю внесення застави у розмірі 33 мільйони 300 тисяч гривень. До цього він перебував під домашнім арештом.

Чи посильна сума застави для Павла та УПЦ МП, чому йому змінили запобіжний захід, для чого Павло робить скандальні заяви, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів доктор філософських наук, професор кафедри богослов'я та релігієзнавства Національного педагогічного університету ім. Драгоманова Юрій Чорноморець.

«Справа у тому, що, по-перше, сам владика Павло може себе викупити, по-друге, завжди є у нього найрізноманітніші друзі, які є олігархами першого, другого, третього ешелонів, які спокійно можуть зібрати таку суму і викупити його», — поділився своєю думкою Чорноморець.

Також Юрій нагадав про причину заміни домашнього арешту для Павла:

«Прокуратура почала клопотатися про те, щоб змінити домашній арешт відповідно на арешт в СІЗО тільки тому, що митрополит Павло демонстративно порушував свій домашній арешт, приїжджав до Лаври і т.п. Другий момент, йому були пред'явлені нові звинувачення, порівняно з попередніми, за більш серйозною статею».

На думку релігієзнавця, прихильники УПЦ додатково створюють піар навколо цієї події:

«Ми сьогодні бачимо таку ситуацію, коли з нього ліпиться образ мученика. Хоча абсолютно очевидно, що є відповідальність».

Підсумовуючи, Чорноморець пояснив для чого Павло робить усілякі скандальні заяви, зокрема, як та, в якій митрополит заявив, що хоче, щоб в Україні була смертна кара:

«Він епатажні всякі заяви робить. Тут його намагання навколо цього всього розповідати якісь речі, порівнювати себе з Христом, що його "розтинають", ще щось і ніби доводять до смерті, бо він прямо такий хворий, що не може лікуватись. Це стара його тема, що він хворий. Якщо він хворий, то хай йде у відставку, чого він до цього часу не у відставці? Відповідно тут дуже важливо зрозуміти одну важливу таку річ, що все це працює для того, щоб був привід для російської пропаганди працювати проти України, щоб був привід для пропагандистської машини самого московського патріархату в Україні працювати проти України. Тобто вони ведуть систематичну інформаційну війну».