Жителі села Світязь Шацької громади не можуть дістатися озера звичною дорогою через те, що представники лісгоспу загородили брамою прохід спільного користування і облаштували там базу відпочинку.

Активіст Павло Ганжала з односельцями викликали поліцію, але правоохоронці не допомогли. Відео про інцидент Павло виклав у ТікТок.

Про цю ситуацію, порушення законних прав громадян можновладцями і відсутність реакції з боку провоохоронців, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення разом з односельцями розповів житель с. Світязь Павло Ганжала.

«Практично три дні тому вони закрили прохід через базу до озера Світязь, на пляж нікого не допускають: ні місцевих жителів, ні відпочиваючих. Мотивують це тим, що це закрита територія. Це нас дуже обурило і ми зібрались піти туди перевірити», — описав хід подій Павло.

Те, що відбувалось далі, Ганжала засняв на відео. З його слів, адміністратор не схотів вийти до людей, поліція нічим не допомогла, проте громадяни написали заяви і згідно цього було складено протокол.

Місцеві мешканці чекають, що влада зверне увагу на цей інцидент та закінчить це свавілля.

«Як це так? Давайте почнемо закривати всі підходи, озера. Куди нам їздити, в Туреччину, Єгипет? Що нам робити, ви скажіть, хлопці гинуть, а вони тут віджимають землю, що це таке? В мене мама інвалід, тесть інвалід, як мені добиратись? Вони перекрили все і лишили проїзд через озеро, через воду. Йти полями по болоті?», — обурюється Павло.

Також він розповів, що під час війни незаконно пригнали екскаватори та вичерпали очерет біля берега, щоб зробити пляж:

«В Шацькому національному парку, ви уявляєте собі, під час війни, коли бомбили отут вліво, вправо, під Києвом війська стояли, вони загнали екскаватори, поки ніхто не бачить і вигрібали очерет. Для чого це робилось, хто їм дозволив?».

Також місцеві звернули увагу на те, що біля озера в охоронній зоні роздають землі приватним особам.

Як розповів наостанок Ганжала, цю базу почали будувати після початку повномасштабної війни. Звідки надходили кошти невідомо, проте з того, що знають жителі —  на це пішло близько пів мільйона доларів.

Більше про ситуацію та, що з цього приводу думають місцеві, дивіться у відео: