У селі Тихотин Рожищенської громади був зареєстрований смертельний випадок захворювання на лістеріоз.

Про деталі цього випадку та саме захворювання в етері Громадського інтерактивного телебачення поговорили з лікарем-епідеміологом відділу епідеміологічного нагляду і спостереження Волинського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександром Гнатюком.

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes.

«Нажаль хворий після проведеного лікування помер, тому що це досить небезпечна хвороба. Наразі триває комплекс протиепідемічних заходів, як в самому осередку захворювання, так і серед жителів даного населеного пункту, де проживав хворий», — зазначив медик.

З його слів, окрема увага приділяється умовам харчування та побуту хворого. Вагоме значення при поширенні даного захворювання мають тварини, адже в приватному господарстві часто утримують домашніх тварин, окрім того частими переносниками збудників інфекційних захворювань є гризуни.

«В господарстві трималися тварини: корова, свині, собака, кіт, — розповів пан Олександр та додав, — приватна оселя, холод взимку і всі гризуни ховаються до тепліших місць: комори, льоху, підвалу будинку. Безпосередньо хворий мав контакт з тваринами у догляді. Також родичі повідомили, що він мав звичку вживати яблука і не завжди вони були миті, що також є можливістю для поширення інфекції».

Як зазначив епідеміолог, хвороба розпочалась гостро із підвищенням температури, появою кишкового розладу та частковою втратою свідомості. Через це чоловіка госпіталізували до Рожищенської клінічної лікарні, а за два дні до Волинської обласної лікарні, де шляхом лабораторних досліджень виявили паличку збудника.

Більше по цій темі дивіться у ВІДЕО: