Сьогодні, 16 січня, близько 16:00 завершилася польська акція протесту перед пунктами пропуску «Краківець-Корчова» та «Рава-Руська-Гребенне»

Про це повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон.

«Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі. Прикордонники спільно з працівниками контрольних служб працюють аби забезпечити пропуск максимальної кількості вантажівок. На даний час на вʼїзд в Україну перед даними пунктами пропуску очікують майже 700 вантажівок. Просимо водіїв та перевізників врахувати цю інформацію під час планування міжнародних перевезень», - йдеться у повідомленні.

Як раніше повідомили у пресслужбі Львівської митниці, станом на 16:30 з польської сторони в черзі на вʼїзд в Україну зібралося близько 300 вантажівок. Оформлення та пропуск через кордон легкових автомобілів та автобусів рухаються у звичному режимі.

Польські перевізники, які з листопада блокують прикордонні переходи з Україною, досягли згоди з урядом щодо певних вимог і припинять свій протест. Про це пише агентство Reuters.

За домовленістю, протест припинять у середу з 13:00 за київським часом.

«Це не кінець, але протест буде призупинено… Ми домовилися про певні умови, ми дамо уряду час попрацювати, оскільки це новий уряд», – заявив Томаш Борковський з Комітету захисту перевізників і роботодавців транспорту.

Як розповів польський міністр інфраструктури Даріуш Клімчак, якого цитує TVN24, у вівторок Міністерство інфраструктури підписало угоду з перевізниками. Він наголосив, що угода означає не кінець діалогу, а «інтенсивні переговори».

«Цей протест є міждисциплінарним. Він зачіпає дуже багато напрямків міжнародної політики, внутрішньої політики. Складність і заплутаність питань призвела до того, що переговори і робота тривали більше місяця. Протест буде припинено до 1 березня», – зазначив міністр, додавши, що відтепер починаються конструктивні переговори, «які, як очікується, принесуть конкретний результат».

Водночас лідер протестувальників Рафал Меклер пообіцяв «повернутися до кордону», якщо вимоги не будуть виконані.

«Ми залишаємо всю інфраструктуру, контейнери та трейлери на кордоні», – написав він.