Українські депутати пропонують дозволити легально купувати українцям вогнепальну короткоствольну зброю лише через п’ять років після закінчення воєнного стану і лише тим, кому виповнилося 30 років та хто має не менше пʼяти років досвіду легального володіння іншим видом зброї. Представники Української асоціації власників зброї виступають проти цього законопроєкту.

Веніамін Тимошенко, представник Української асоціації власників зброї, розповів в етері ГІТУ про те, чому не погоджується із цим законопроєктом.

За його словами, згідно з конституцією України будь-яке майно, а зброя — це майно, яке обмежене чи заборонене в обігу, має бути заборонене законом.

«Сьогодні закону про зброю просто не існує в природі. Обіг зброї врегульований наказом Міністерства внутрішніх справ номер 622, який не є законом. Він не був належним чином опублікований та доведений до громадськості, а відповідно де-юре є нікчемним, як і законопроєкт "Про право на цивільну вогнепальну зброю"», — наголошує експерт.

Як повідомив чоловік, де-юре дозвільна система теж є незаконним утворенням, яке не має повноважень передбачених законодавством надавати дозволу чи забороняти щось.

«Дійсно потрібно врахувати певні нюанси, що громадяни, які набуватимуть право на цивільну вогнепальну зброю самозахисту мають пройти медичне та психологічне обстеження, а також здобути нормальний рівень володіння нею. Громадян потрібно навчити та сертифікувати, але це все рівно», — розповів експерт.

Українська асоціація власників зброї займається просуванням ідеї, що потрібен закон, щоб виконати норми конституції.

«Сучасний світ настільки нестабільний, що війни це така річ, що ми від цього нікуди не подінемося», — вважає Веніамін.

Про підводні камені законопроєкту про вогнепальну зброю, дізнавайтеся у ВІДЕО: