Через перехід ПЦУ на новоюліанський календар, дати деяких церковних свят змістилися, зокрема і Водохреще - у 2024 році його відзначатимуть 6 січня.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, раніше Хрещення Господнє завжди припадало на 19 січня, але після переходу на новий календар більшість свят змістилося на 13 днів назад.

Ця подія є однією з найголовніших у церковній традиції. Існує безліч обрядів, які традиційно проводять цього дня. Наприклад, священнослужителі заглиблюють хрест у воду, освячуючи її. Вважається, що після цього ритуалу вода стає священною та має особливу духовну енергію.

Згідно з релігійними переказами, коли Ісусу Христу було 30 років, він прибув до річки Йордан, де його охрестив Іван Хреститель. Цей момент став важливою подією в житті Сина Божого, бо після хрещення небеса відкрилися, і Дух Господній з'явився у вигляді білого голуба над Ісусом. Тоді з небес пролунав голос, який сказав: "Це Син Мій Улюблений, в Ньому Моє задоволення".

Для християн хрещення Ісуса Христа є визначною подією, оскільки саме після цього розпочалася публічна служба Сина Божого. Саме тому свято Водохреща завжди вважалося особливим для вірян. Важливим елементом цього свята є вода. Її освячують, а потім набирають у ємності для зберігання протягом року. Вірять, що ця вода є цілющою та може допомогти у боротьбі з хворобами.