На аукціоні, який відбувся, 17 січня 2024 року продали спецдозвіл на користування надрами для видобутку піску у Старовижівській громаді. Площа території — майже 160 гектарів, включно з Семеновою горою, яка є пам’яткою археології та культурною цінністю.

Про позицію держекоінспекції щодо цієї інформації в етері ГІТу розповів Сергій Шеремета начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Державної екоінспекції у Волинській області.

За його словами, про ситуацію держекоінспекція дізналася із засобів масової інформації.

«Ми дізналися про цю ситуацію через ЗМІ. Тому що інспекція відповідно до положення здійснює заходи державного нагляду за дотриманням вимог природоохоронного законодавства в тому числі і режиму вимог на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду», — зауважив Сергій Шеремета.

Нагадаємо: «Старовижівський Буковель»: мешканці громади проти видобування піску в урочищі «Семенова гора». ВІДЕО

Він наголошує, що держекоінспекція не знала про діяльності суб'єктів господарювання на території заповідника в тому числі коли готувалися документи на аукціон стосовно надр. Тому про це дізнались із медіа.

Також він повідомив, що з 2022 року ще в березні Кабінет Міністрів прийняв постанову номер 303 про призупинення заходів держнагляду.

«Відповідно до тієї постанови, сьогодні інспекція не здійснює заходи державного нагляду контролю. Якби екоінспекція працювала у звичному режимі, то звісно, що проводилися б відповідні перевірки у ДП Ліси України, філії Ковальського лісового господарства на чиїй території знаходиться цей заповідний об'єкт», — розповів начальник відділу державного екологічного нагляду.

 Зараз, — додає він, — у нас нема жодних можливостей вплинути на цю ситуацію.

Що забороняється та дозволяється робити на заповідних землях згідно з законом, дізнавайтеся у ВІДЕО: