Україна за 2023 рік в Індексі сприйняття корупції піднялась на 3 сходинки. Для багатьох українців це стало своєрідним шоком, адже корупційних скандалів за рік було чимало. Згідно з цими показниками, Українська держава вже наздогнала країни-кандидатки в ЄС, хоча, звісно, до членів Євросоюзу нам ще далеко.

Як Україна піднялася в рейтингу, розповів в етері ГІТу Олександр Калітенко, юридичний радник Transparency International Ukraine.

За його словами, корупція навіть на другому році війни, на жаль, нікуди не поділася.

Читайте також: Корупція на Волинській митниці: заарештували готівку експрацівника СБУ

«Хоча Україна має +3 бали у рейтингу і досягла свого найвищого історичного результату за період дослідження з 2012 року – середній бал розриву з країнами Європи залишається відчутним», — зауважив юридичний радник.

Як повідомив пан Олександр, антикорупційні органи розслідують корупцію в Україні. Саме на це вказує низка скандалів пов'язаних зі зловживанням владою або службовим становищем задля отримання незаконної вигоди.

«Ми не можемо сказати, що ці резонансні справи, говорять про те, що корупції стало більше, її просто почали викривати журналісти-розслідувачі. Наявність розслідувань, можливість їх відстежувати та публічно комунікувати якраз і відображає наш результат за майже 10 років реформ, розпочатих після Революції гідності», — наголосив експерт.

І додає, що у нас є суттєвий приріст до прозорості багатьох державних процесів завдяки роботі антикорупційних органів, громадськості та журналістів-розслідувачів, які викривають незаконні факти збагачення.

Дізнавайтеся у ВІДЕО, чи може Україна ще піднятися у рейтингу, адже зараз наша держава ділить 104 сходинку з Алжиром, Бразилією та Сербією: