У 2023 році українська ППО збила 3578 повітряних цілей. Це видатний результат роботи українських військових. В Україні існує інженерна спільнота, спроможна як використовувати існуючі технології, так і пропонувати нові, досі не існуючі у світі рішення для охорони повітряного простору української держави.

Чи може бути в Україні приватне ППО, розповів в етері ГІТУ Павло Гайдай, підприємець, координатор команди розробників роботизованих систем озброєння.

За його словами, незалежно від того, де стоїть система ППО і де вона збиває шахед чи ракету українське небо — наше спільне.

«Спільне небо потребує спільних зусиль. Ми, звісно, хочемо покладатися на державу, але якщо вона не встигає виробити потрібну кількість і треба прискоритись, то приватний бізнес не має бути осторонь таких процесів», — зауважив підприємець.

Як повідомив пан Павло, насправді багато команд розробників долучилися до створення нових систем озброєння зокрема систем ППО.

«Я знаю більш як 100 команд в Україні, які займаються тим чи іншим чином системами протиповітряної оборони. Деякі з них мають дуже крутий успіх і перспективні розробки і вони хотіли б застосувати їх тут для захисту України та українців в першу чергу», — каже гість.

Та додає, — ситуація в Україні та застарілі механізми, які існують в управлінні оборон, вони гальмують процес розробок і процес долучення українців до захисту свого повітряного простору.

«Розробки потрібно прискорювати, їх треба фінансувати та давати можливість розробникам інвестувати виробництва, щоб виробляти необхідну кількість озброєння — це все потребує ринку, а не одного купця, яким є держава», — розповів чоловік.

Координатор команди розробників роботизованих систем озброєння переконаний, що вихід є і що ми не маємо використовувати застарілі процедури зокрема в питанні введення в експлуатацію розробок, що ми маємо створити власний такий ринок, а не розраховувати на якийсь зовнішній.

«Якщо наше новітнє озброєння продавати на зовнішній ринок, то це не означає, що воно з'явиться у нас, в Україні, і буде нам допомагати. Хотілось би допомогти спочатку собі, а тоді — світу. Наша пропозиція — створити умови для того, щоб з'явилися приватні компанії, які займаються питанням охорони нашого повітряного простору. Ми вважаємо, що приватні компанії більш проактивні, вони швидше реагуватимуть на потребу, вони самі взаємодіятимуть з розробниками і тестуватимуть з ними все, що є новітнє, допомагатимуть його довести до ладу. Вони, звісно, на тому будуть заробляти, але в результаті витрати держави будуть менші», — підсумував він.

Яким чином має регулюватися цей ринок приватного ППО, дізнавайтеся у ВІДЕО: