В Україні ухвалили закон, метою якого було зберегти генофонд та забезпечити програмі кріоконсервації (заморозки сперми) державне фінансування. Але у листопаді 2023 року до цього самого закону ухвалили поправку про те, що з березня 2024 року заморожена сперма військовослужбовців, які загинули на фронті або зникли безвісти, має бути утилізована, і скористатися нею неможливо.

Про що цей закон, розповіла в етері ГІТу Зоряна Скалецька юристка в галузі медичного права та міністерка охорони здоровʼя у 2019-2020 роки.

За її словами, закон насамперед про фінансування, а не про регулювання застосування репродуктивних технологій.

«Тут законопроєкт просто про гроші. Є дуже багато приватних клінік і не лише репродуктивних, а й взагалі, котрі хотіли б отримати державне фінансування. Це все дуже довго обговорювалося і в підсумку ми отримали такий законопроєкт, який є лише про фінансування», — наголосила юристка.

Довідково: суть цього закону зводиться до переліку безоплатних медичних послуг, на які мають право військовослужбовці. Зокрема мова про оплачене державою (тобто не власними коштами, а з бюджету) здійснення забору, кріоконсервацію (простою мовою "заморожування") та зберігання їхніх репродуктивних клітин.

Варто наголосити, що фінансування з боку держави цієї послуги буде лише на період воєнного стану. Тобто після його завершення військовослужбовець повинен буде сам оплачувати подальше зберігання. Але, окрім того, всі ці питання ще має врегулювати Кабмін.

Як варто врегулювати цей законопроєкт та довести його до ладу, дізнавайтеся у ВІДЕО: