Незалежні журналісти пишуть про важливі державотворчі процеси, розвивають своєю діяльністю демократію країн та сприяють розвитку вільного суспільства. Через це суспільство має підтримувати їх і ті медіа, які вони представляють.

З подібною тезою погоджується волинська журналістка, медіаменеджерка та керівниця інноваційних проєктів CID Media Group і Район.in.ua Наталія Пахайчук.

Зокрема в етері ГІТу вона розповіла, що нині дуже важливо, аби українці купували газети, читали сайти та підписувалися на ютуб:

«Ми усі розуміємо, що зараз в пріорітеті ЗСУ, але ж ми одночасно не припиняємо читати новини, стригтися та купувати хліб чи одяг. Ми настільки звикли до дармової інформації, що важко перемкнутися на інший спосіб її споживання, а пора. Варто розрізняти зерно від полови, потрібно відмовлятися від підписок на олігархічні та анонімні канали і почати споживати та підтримувати незаангажовану інформацію».

За словами журналістки, основним підґрунтям, аби профінансувати безкоштовний доступ до інформації, є рекламні та донорські кошти.

«Коли я мала кілька поїздок за кордон, де спілкувалася з колегами з інших країн, то я була вражена, що у нас під час нищівної та геноцидної війни залишаються рекламні та донорські кошти (закордоном таке заборонено навіть законом!), а також підтримка читачів, які переплачують газети та урядові гранти. Тобто в наших умовах виявилося, що ми значно вільніші та багатші за медіа в країнах, де нібито нема війни», — зауважує Наталія Пахайчук.

Наразі, — каже вона, — в Україні відбуваються процеси, які можуть призвести до знищення незалежних медіа, як це відбувалося в деяких країнах світу.

«Один з прикладів — це обмеження ефірів: непідконтрольні канали викинули з ефіру. Інший спосіб — обрубати джерела комерційного фінансування, як це сталося, наприклад, у Грузії, Азербайджані та Білорусі. Комерційні гроші, які бізнес готовий інвестувати в маркетинг та рекламу, йдуть тільки в підконтрольні владі видання, а в незалежні ніхто не несе замовлень. У результаті дохід незалежних медіа скорочується і якість подачі інформації може падати», — пояснює медіаменеджерка.

З її слів, на сьогодні кошти для власного розвитку можуть отримати медіа, які прудкіші й спроможні працювати з міжнародними інституціями, ті ж, хто орієнтується на рекламу, — мають велику проблему через те, що бізнес не рекламується у медіа.

Більше дивіться у ВІДЕО: