Польські фермери 11 лютого на українсько-польському кордоні зривали пломби з вантажівок українських далекобійників та висипали зерно з їхніх фур.

Про деталі цієї події, розповів в етері ГІТу свідок події Вадим Шеретюк водій-далекобійник.

За словами водія, його автомобіль стояв найближче до протестувальників.

«До межі протесту, який влаштували поляки, я потрапив о 5 ранку за київськом часом. До того транспортні засоби з українським збіжжям рухалися транзитом нормально, ніхто нікого не зупиняв, всіх пропускали», — каже водій.

За його словами, о 5 ранку 11 лютого польські протестувальники отримали вказівку затримати декілька зерновозів.

«Ця провокація була запланована, бо вони чекали журналістів з камерами, щоб зробити диверсію — висипати українське збіжжя», — наголосив далекобійник.

Подія трапилась за 2 кілометри від пункту пропуску митного пункту «Дорогуськ-Ягодин», яке називають Дорогуське перехрестя.

«Група з 70 осіб була організована — це були фермери, чоловіки, жінки та діти. З них 40-50 чоловіків міцної статури, які були агресивно налаштовані. На їхню думку, все збіжжя з України (зернові культури) — це є холдинги закордонних інвесторів, тобто на цьому всьому заробляють французи, німці, але не українці. Ми їм пояснили, що від їхніх дій страждають українські фермери, бо немає збуту. Але вони цього чути не хотіли. Польща — це країна транзит, тобто її територією проїжджають вантажі зі збіжжям, а не ввозяться в їхню країну на продаж», — зауважив пан Вадим.

Свідок події на кордоні закцентував, що поляки хотіли, щоб жоден транспортний засіб з українськими зерновими культурами не перетинав пункт пропуску у Польщі.

«Польська поліція не реагувала на події протестувальників, патрулі стояли за 300 метрів від людей, що зривали пломби на транспортних засобах українських водіїв. Ми відразу попередили поліцейських, що фермери збивають пломби та висипають зернові культури, на що нам сказали: "Тікайте ми надішлемо підмогу"», — говорить потерпілий.

Під'їхали 2 екіпажі Дорогуського відділка поліції. А українські водії-далекобійники, які зазнали збитків, хотіли написати заяву та задокументувати цю подію, адже у них забрали усі фото та відео. проте їм ніхто не дав цього зробити.

«Після того, як я звернувся до нашого консула, подія почала набувати розголосу. Він почав звертатися до польського воєводи. І тільки після того нас запросили у відділок написати заяву і зібрати докази. До цього над нами насміхалися та не реагували на прохання», — підсумував Вадим Шеретюк.

Детальніше у ВІДЕО: