13 листопада 2023 року Кабінет Міністрів України оголосив про початок проведення конкурсу на голову Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), була сформована комісія, щоб контролювати цей процес. На одному з етапів відбору вони вирішили влаштувати співбесіду з доброчесності кандидатам на посаду.

Про результати цієї співбесіди та що цікавого дізналися, розповів в етері ГІТу Анатолій Ярема, юрист-аналітик Антикорупційного центру Інституту законодавчих ідей.

Нагадаємо, що колишній голова Волинського центру зайнятості Роман Романюк претендує на посаду голови НАЗК. ВІДЕО

А також: Роман Романюк не потрапив у десятку кандидатів на посаду НАЗК

За його словами, до 22 грудня 2023 року тривав період подання документів усіма зацікавленими особами для участі в конкурсі на посаду голови НАЗК. До комісії надійшли заявки 64-х осіб з яких 51 кандидат був допущений до участі у відборі.

Перший етап - тестування на комп’ютерах загальних здібностей відбувся 4 січня 2024 року. За результатами цього тесту встановили мінімальний необхідний середній бал для участі в подальшому відборі. У підсумку з 51-ї особи продовжили участь — 24 людини.

Другий етап тривав з 11 по 19 січня. Він включав тестування з етичного лідерства, виконання практичних завдань, інтерв’ю з психологом та представлення кандидатом власного стратегічного бачення розвитку НАЗК.

Після цього, комісія ухвалила рішення про проведення співбесід з доброчесності з усіма 24-ма кандидатами на посаду, адже на першому місті має виступати саме ця якість.

Як повідомив юрист, співбесіди тривали 9, 12 та 13 лютого в декілька етапів по 8 осіб щодня.

«Деякі особи під час проходження співбесіди звернули на себе увагу зокрема Роман Романюк колишній керівник секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини, також він виконував обов’язки керівника осередку політичної партії «Солідарність» на Волині і очолював Волинський центр зайнятості з 2017 по 2020 рік, що стало предметом уваги комісії», — каже аналітик.

Анатолій Ярема наголосив, що під час здійснення Романом Романюком повноважень в обласному центрі зайнятості було встановлено, що він працевлаштовував членів політичної партії «Солідарність», яку очолював.

«На ці питання пан Роман відповідав, що він керувався виключно їхнім професіоналізмом та моральними якостями і їхня політична приналежність не була вирішальним фактором працевлаштування», — розповів експерт.

Як зауважив гість, також виникли питання щодо декларування неринкової вартості транспортного засобу Ford Focus, який пан Роман набув у 2016 році.

«Однак, пояснення кандидата зводились до того, що ціна була зумовлена технічним станом автомобіля та тими вкладеннями, які він зробив для його поліпшення. Але разом з цим питання ймовірного перфекціонізму продовжувало хвилювати комісію, адже Роман Романюк також працевлаштував у Волинський центр зайнятості сестру дружини на посаду бухгалтера та як з’ясувалось під час його роботи вже у секретаріаті з уповноваженого з прав людини, радником омбудсмена став чоловік сестри дружити», — повідомив юрист-аналітик Антикорупційного центру.

На це він відповідав так само, що ці особи набули таких посад через виключно професійні якості і ніякого впливу на їхню кар’єру чоловік не мав.

Зазначимо, що орієнтовними датами фінальних співбесід є 24-26 лютого 2024 року. Вже наступного тижня комісія планує оголосити перелік тих осіб, які будуть допущені до фінальних співбесід за результатами яких буде обрано того кандидата, якого комісія буде рекомендувати призначити головою НАЗК.

Колишній голова Волинського центру зайнятості Роман Романю погодився прокоментувати в етері ГІТУ етапи відбору після завершення конкурсу на посаду голови НАЗК.