Комітет Верховної ради вирішив прийняти за основу законопроєкт №10439-2, про реформу бюро економічної безпеки (БЕБ) щодо перезавантаження, натомість інший альтернативний законопроєкт, який підтримали західні партнери, бізнес-асоціації та громадськість не беруть до уваги.

Про необхідність перезавантаження БЕБ як кабмінівського, так і альтернативного законопроєкту, розповів в етері ГІТу Роман Колюхов, юрист Центру Протидії Корупції.

За його словами, ця антикорупційна реформа є необхідною для України особливо в контексті повномасштабної війни.

«Це було необхідно зробити. До неї, як і до інших важливих реформ в Україні, прикута увага наших міжнародних партнерів. Влада планує розглянути урядовий законопроєкт, положення якого нівелюють суть цієї реформи, адже запропоновані норми не надають можливості справжнього перезавантаження БЕБ», — каже юрист Центру Протидії Корупції.

Читайте також: Ухилявся від сплати податків: директор будівельного підприємства відшкодує понад 7 мільйонів гривень

Як розповів Роман Колюхов, основний камінь спотикання законопроєкту №10439(урядового) в самій процедурі переатестації працівників, а саме в пункті, що вони мають її пройти через рік після закінчення війни.

«Як відомо, проти урядового законопроєкту виступили усі бізнес-асоціації зокрема Європейська Бізнес Асоціація та низка інших. Це консолідована позиція громадськості і бізнесу, яка співпадає з думкою міжнародних партнерів», — зауважив пан Роман.

Ярослав Железняк у себе на фейсбук-сторінці опублікував табличку порівняння урядового та альтернативного законопроєкту, показавши усі недоліки (урядового) законопроєкту №10439 та переваги (альтернативного) законопроєкту №10439-2.


«Це небо і земля. Експерти та народні депутати, які розуміють необхідність перезавантаження БЕБ сподіваються, що вдасться на комітетах розглянути саме альтернативний законопроєкт і змусити владу проголосувати за нього. Інакше наслідки прийняття урядового законопроєкту за який зараз проголосували в комітеті матиме негативні наслідки», — підсумував експерт.