Книга американського журналіста Саймона Шустера «Шоумен» — це воєнна біографія Зеленського. Вона описує процес перетворення на лідера часів війни.

Про книгу та те, як там зобразили Зеленського, розповіла в етері ГІТу Лідія Смола, докторка політичних наук, професорка.

В рамках проєкту «Як не стати овочем» цю книгу окрім професорки прочитали ще декілька журналісток та експертів, які також дали свої відгуки про неї.

За словами пані Лідії, вона намагалася прочитати «Шоумен» якнайшвидше.

«Мене найбільше вразило усвідомлення моменту перед якою величезною загрозою ми стояли. Перед прірвою стояли ЗСУ, волонтери, тероборона і військові. Своєю самопожертвою вони дозволили нам відкинути ворога», — каже докторка політичних наук.

І додає, що мала нагоду ще раз переконатися які українці мужні особливо в несприятливих умовах.

«Прочитати книгу — це ретроспектива (погляд у минуле, - ред.), я з України не виїжджала і бачила що відбувалося, але пережити це знову, хоч і на папері, було цінним досвідом», — повідомила жінка.

Книга говорить про ціну вибору, а особливо політичного.

«Мотивацією такого вибору не може бути «на зло», «посміємося» чи щось таке приземлено безвідповідальне. В книзі приділяють багато уваги тому, що президент вважав, що повномасштабної загрози немає, військових зупиняли в прагненні озброїтися, перелаштувати військо.Мене вразила абсолютна сліпа віра Зеленського в те, що коли він поспілкується з путіним то війна припиниться і ми житимемо мирно», — зауважила вона.

Наприкінці, — каже Лідія Смола, — написано багато про наше вміння єднатися, коли є велика небезпека. Такі моменти говорять про українців, нашу силу і людяність.

«А ще книга про те, що будь-яке рішення людей у владі може мати великі та фатальні наслідки», — зауважила професорка.

Вона розповіла, що ця книга більше розрахована на західну аудиторію, адже там є багато моментів за лаштунками міжнародної політики.

«Книга показує що немає простих рішень складних проблем, частка читачів прочитавши книгу розумітиме, як ретельно треба думати обираючи лідера країни, тому що ціною помилок президента є життя громадян», — підсумувала пані Лідія.