Митрополит у Луцьку Нафанаїл готує судилище над отцями - учасниками Софійського Братства.

Редакція «Духовного Фронту» вже повідомляла інсайдерську інформацію про наміри єрархів УПЦ (у єдності з МП) переслідувати священників, які долучились до створення «Софійського братства»: названо ініціатора - митрополита Антонія Паканича, та митрополита Нафанаїла, чиїми руками мають намір створити прецедент канонічно нікчемних «заборон».

Читайте також: Українські священники різних конфесій створили громадську організацію «Софіївське братство». ВІДЕО

За інформацією редакції Телеграм-каналу «Веселий піп», сьогодні, у понеділок 26 лютого митрополит у Луцьку Нафанаїл скликає єпархіальну раду для спроби засудження священників Волинської єпархії, які вступили до «Софійського братства».

Отців-учасників братства викликали на сьогодні до єпархіального управління, нібито, для розмови з митрополитом Нафанаїлом. Тобто, священники, йдучи «просто на розмову з правлячим», можуть потрапити на «суд першої інстанції». Водночас, джерела нашої редакції повідомляють, що митрополит Нафанаїл полюбляє та практикує такі «художні постановки на релігійну тему», що ніяк не стикуються з канонічним правом.

Окрім того, редакція Телеграм-каналу «Веселий піп» повідомляє, що відповідно до статуту УПЦ (опублікованих та неопублікованих редакцій):

1. Єпархіальна рада має право суду першої інстанції.

2. Єпархіальна рада обирається єпархіальними зборами на рік.

3. Єпархіальні збори - це представники кліру, мирян і чернецтва.

Також, редактори звертають увагу церковної спільноти та митрополита у Луцьку Нафанаїла на те, що так звана «єпархіальна рада» не обиралася єпархіальними зборами і не є представницькою. Уповноважених єпархіальних зборів УПЦ за участю духовенства, чернецтва та мирян по обранню єпархіальної ради в даній єпархії не проводилося. Тобто, сьогодні скликане митрополитом Нафанаїлом зібрання, котре він називає «єпархіальною радою», не може правомірно звершувати суд першої інстанції над, викликаними туди обманом, кліриками, навіть відповідно до власного (не/опублікованого) статуту.

Редакція «Духовного Фронту», проаналізувавши всю доступну інсайдерську інформацію, підтверджує скликання «єпархіальної ради» на той час, коли запрошені до розмови з «правлячим», отці учасники братства будуть перебувати у єпархіальному управлінні, де «правлячий» головуватиме на засіданні «єпархіальної ради». Що своєю чергою підтверджує, раніше публіковану нами інформацію, про наміри антиканонічного переслідування та організацію судилища над отцями-учасниками братства.

Редакція «Духовного Фронту», співпереживає отцям та сподівається, що їм не доведеться, замість «розмови з правлячим», безпідставно опинитися на «церковному суді першої інстанції».

Припускають, що сьогодні «єпархіальна рада», на догоду єрархам, зробить перший крок до видання нікчемних «заборон» - висуне жорсткі і цілком безпідставні ультиматуми для отців.

На думку наших співрозмовників, зараз фактично відбувається виштовхування отців з УПЦ, щоби знову провести «чіткі кордони між юрисдикціями та й надалі вести оборонні та контрнаступальні дії в інтересах власних керівних центрів». Єрархія прагне малою кровʼю, заборонивши кількох отців, загальмувати процес розвитку всього братства, як тіла церкви, як рушійної сили до примирення та єдності українського православʼя.

Спостерігаючи зі сторони, здається, що отці стають «футбольним мʼячем» у запальній боротьбі двох митрополій, що підтверджується актом неучасті у діяльності братства єрархів від обох юрисдикцій. Хоча, якраз учасники братства роблять перші кроки на шляху до реальної єдності українського православʼя, на відміну від обох митрополій, які поки більше декларують наміри єдності.

Поряд із тим, декларування «відкритості» і «прагненням єдності» закінчується лиш колосальними зусиллями у закриванні інших дверей, під гаслом - «Научим … любить, не хочешь - заставим!»

Такі дії ієрархів наштовхують на висновки, що судилище, спроби, надалі, ухвалити нікчемні «заборони», неправдиві декларації щодо «єдності українського православʼя» орієнтовані лиш на внутрішню аудиторію.

У даній ситуації, редакція хоче процитувати для церковної спільноти «ПАТРІАРШИЙ І СИНОДАЛЬНИЙ ТОМОС НАДАННЯ АВТОКЕФАЛЬНОГО ЦЕРКОВНОГО УСТРОЮ ПРАВОСЛАВНIЙ ЦЕРКВI УКРАЇНИ» у частині про: «право всіх архієреїв та іншого духовенства на апеляційне звернення до Вселенського Патріарха, який має канонічну відповідальність приймати безапеляційні судові рішення для єпископів та іншого духовенства помісних Церков, згідно з 9-м і 16-м священними канонами IV Халкідонського Вселенського Собору.»

Окрім того, видаєтся дивною ситуація, коли церковне керівництво пробує заборонити священникам брати участь у діяльності, що дозволена законодавством України. Що ніяк не суперечить ні канонам церкви - яким має бути православний священнослужитель, ні священицький присязі. Хочемо нагадати, що «Софійське Братство» - це громадська організація і участь в таких обʼєднаннях є невід'ємним правом кожного громадянина України.

А для бадьорості духу отцям-учасникам братства: Вселенський Патріархат і Патріарх Варфоломій, у процесі надання Томосу, насамперед керувався метою єдності українського православ’я. Якщо у Константинополі були позитивно розглянуті апеляції тих, хто перебував десятиліттями у екзилі, то у вас набагато ліпші вихідні позиції для оскарження таких нікчемних «заборон» за реальні кроки на шляху до єдності.

Головне фото Духовний Фронт України.