Texty.org.ua замовили в дослідницької агенції Info Sapiens соціологічне опитування, щоб зрозуміти, чи готові українські чоловіки мобілізуватися і далі. Результати показують, що загалом 35% чоловіків серед тих, хто не має броні та ще не служить, так чи інакше готові мобілізуватися.

Детальніше про опитування та його результати, розповів в етері ГІТу Роман Кульчинський, головний редактор аналітичного видання Texty.org.ua.

За його словами, він вирішив замовити соціологічне дослідження на таку тему, тому що вона дуже гаряча, в суспільстві коло неї точиться багато різних закликів, політичних дискусій та емоційних дискурсів, але не зважаючи на все це, не вистачало реальних фактів, як люди ставляться до мобілізації насправді.

«Ми замовили це опитування, щоб за інформаційним шумом побачити реальний зріз суспільних настроїв, чи готові люди йти в армію», — каже пан Роман.

В кожної людини є якісь страхи і якщо їх розвінчувати, то людина легше погодиться піти служити.

«Ми хотіли подивитись, які фактори заважають чи викликають страх у людей в питанні мобілізації. Рішення йти в армію — складне, тому що це ризик своїм життям, а воно — найбільша цінність для будь-якої людини», — повідомив головний редактор аналітичного видання Texty.org.ua.

Дослідження показало, що понад 35% чоловіків, які ще не служать, висловили готовність йти в армію, а близько 50% відповіли — швидше готові.

На запитання, «Чому чоловіки бояться мобілізації?» виявилось, що ймовірність потрапити до «поганого» командира лякає більше, ніж полон.

«Найпопулярніший страх — це недостатнє забезпечення (форма, зброя, захист). Але ці страхи непідтверджені, адже зараз матеріальне забезпечення війська абсолютно нормальне», — зауважує експерт.

Ми хотіли б звернути увагу на те, що ймовірність потрапити до «поганого» командира лякає більше, ніж полон. Це й зрозуміло, бо боєць цілковито залежить від командування, особисті свободи суттєво обмежені. І саме покращення якості командирів та відповідна система нагород і покарань для офіцерів могли б усунути цей страх, - йдеться у дослідженні.

Страх неналежного навчання навіть більший, ніж страх потрапити до «поганого» командира. І це справді проблема для армії. Адже погано навчені бійці можуть загинути з більшою ймовірністю, ніж добре навчені.

«Це випливає з того, що у війську немає системи оцінки командирів. Для того, щоб збільшити мотивацію людей йти в армію ЗСУ необхідно серйозно взятися за реформування того, як підбираються командири та яка у них система заохочення та покарань», — наголосив Роман Кульчинський.

І додає, що ставлення до мобілізації в українців правильне — близько 80% людей вважають, що мобілізація потрібна, але має бути справедливою. Проте, що таке справедливість — потрібно окремо досліджувати.

Читайте також: «Справедливої мобілізації ніколи не буде», — ветеран російсько-української війни про мобілізацію в Україні. ВІДЕО

Основні знахідки з опитування

  • Два неочікуваних страхи перед службою в ЗСУ: неналежне навчання та «погані» командири.
  • Серед тих, хто негативно оцінює майбутню ситуацію на фронті, майже половина повʼязує це з корупцією і лише 6% каже про брак кваліфікованих офіцерів.
  • Ті, хто очікує покращення ситуації на фронті, майже такі самі надії покладають на власне виробництво зброї, як на зовнішню підтримку міжнародних партнерів.
  • Абсолютна більшість українців погоджується з необхідністю мобілізації, і лише 30% вважає, що в суспільстві підтримують тих, хто прагне уникнути служби.
  • Поточну ситуацію на фронті оцінювали переважно оптимістично, але щодо майбутнього розвитку подій і того, як ідуть справи в Україні, кожен четвертий українець утримувався від відповіді.